Într-un interviu la DC News TV, jurnalistul Val Vâlcu a remarcat frecvența crescută a întâlnirilor cu gemeni sau tripleți pe stradă, aducând în discuție sarcinile multiple, în special cele obținute prin fertilizare in vitro (FIV).

O sarcină multiplă are riscuri mai mari

Dr. Alice Barbu, medic specialist în Obstetrică-ginecologie la Centrul FIV SANADOR, a explicat că sarcina multiplă este privită cu precauție în medicina reproductivă, iar în unele studii este considerată chiar un eșec:

„Aici este o discuție puțin delicată pentru că sarcina multiplă în fertilizare in vitro este considerată eșec de unele studii și de unii autori. Ne dorim o singură sarcină. Să nu uităm că riscurile sunt mai mari la sarcina multiplă, cu atât mai mult dacă aceasta este obținută prin fertilizare in vitro. La o pacientă trecută de vârsta de 35 de ani, riscul de o naștere prematură este foarte mare”.

Transferul embrionilor în fertilizarea in vitro

Dr. Barbu a explicat că, în majoritatea cazurilor, se transferă un singur embrion, iar decizia se ia în cadrul unei echipe multidisciplinare formate din ginecolog și embriolog. Transferul are loc de obicei în ziua a cincea, dar în funcție de parametrii pacientei, cum ar fi grosimea endometrului, se poate face și în ziua a treia sau după un ciclu ulterior, dacă fereastra de transfer a fost ratată.

„Depinde și cât de lung a fost protocolul de stimulare. În cazul în care fereastra de transfer a fost ratată, atunci cu siguranță se va face transferul pe un ciclu ulterior”, a explicat medicul, oferind astfel o perspectivă detaliată asupra procesului de fertilizare in vitro și a gestionării sarcinilor multiple.