În cea mai recentă ediție a emisiunii „Totul despre bani”, analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre situația îngrijorătoare a economiei românești, care stagnează în timp ce alte țări, inclusiv vecinii noștri, înregistrează creșteri semnificative. Cu o creștere economică de doar 0,8% și un deficit bugetar record, România se află la coada clasamentului european, în ciuda împrumuturilor uriașe făcute de Guvern.
Suntem „bolnavi economic”: economia României a crescut cu numai 0,8% în T2/2024
Economia României a înregistrat o creștere de doar 0,8% în al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, economia Poloniei a crescut cu 4%, iar cea a Bulgariei cu 2%. Chiar și Ungaria, în lipsa fondurilor europene, a avut o creștere a PIB-ului de 1,3%.
„Noi suntem bolnavi economic în momentul de față. Suntem o economie ajunsă, din punctul meu de vedere, extrem de riscantă din punct de vedere investițional, dovadă că deficitul bugetar a atins un nivel record al ultimilor 25 de ani, cred eu. Suntem la aproape 5% în luna septembrie, în condițiile în care noi ne asumam acest procent pentru finalul anului, adică luna decembrie.
E o situație extrem de dificilă, pentru că statul român se împrumută din ce în ce mai mult – anul acesta ne propunem împrumuturi de peste 40 de miliarde de euro, ne anunță Ministerul Finanțelor. Mai sunt și bani europeni și te întrebi: de ce oare România are o creștere economică de numai 0,8% după trimestrul 2?
Toate acestea în condițiile în care au intrat o grămadă de bani în țara asta, în tot acest interval. Bani europeni, au intrat aceste împrumuturi uriașe făcute de statul român. A încasat statul mai mulți bani din taxe și impozite. Și am avut și cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, avem o creștere economică anemică, ceea ce ne situează pe unul dintre ultimele locuri din Europa la acest capitol.
Gândiți-vă că Polonia are, după primul semestru, o creștere economică de 4%, Bulgaria 2%, chiar și Ungaria, cu toate plafonările și problemele sale, inclusiv din zona fondurilor europene, are o creștere economică de 1,3%. Noi am rămas, din păcate, la fundul clasamentului, semn că economia funcționează cu frâna de mână trasă”, a remarcat Adrian Negrescu.
Importăm mai mult decât exportăm: competitivitatea țării e afectată
Țara noastră continuă să fie dependentă de importuri, iar acest lucru se vede cel mai bine în cifrele legate de importuri şi exporturi. În loc să fie investiți în economia locală, banii (fonduri europene, împrumuturi) s-au dus mai mult pe consum și importuri, ceea ce a adâncit deficitul comercial.
Situația actuală complică lucrurile pentru perioada următoare, lăsând autoritățile în fața unei alegeri dificile: fie cresc taxele, fie solicită împrumuturi chiar mai mari, spune analistul economic.
„Toți banii aceștia, în loc să se ducă în economia reală, să creeze locuri de muncă, să creeze investiții, să aducă bani la bugetul de stat, s-au dus, din păcate, în consum și s-au dus în importuri. Și de aceea am ajuns să avem o accentuare a balanței de plăți, adică avem importuri mai mari decât exporturile în momentul de față, cu câteva zeci de miliarde. Iar asta afectează competitivitatea economiei românești.
Dar o vom duce în continuare așa, până când, anul viitor, vom avea de ales: ori creștem taxele, ori ne împrumutăm mai mult. Nu știu dacă o să ne mai împrumute atât de mult lumea anul viitor, în condițiile în care vom merge în continuare cu aceste cheltuieli deșănțate, din punctul meu de vedere”, a precizat Negrescu la DC News TV.