Într-un interviu pentru DC News TV, jurnalistul Val Vâlcu și deputatul PNL Cristian Tudor Băcanu au discutat despre măsurile luate împotriva traficului de persoane și a cerșetoriei cu copii, un fenomen încă prezent în anumite zone din România.
Băcanu a declarat că este important ca traficanții să primească pedepse mai dure și că ANAF-ul ar trebui să se ocupe de verificarea averilor celor care profită de pe urma acestor lucruri. El a subliniat că statul trebuie să facă traficul de persoane atât de „riscant” încât să nu mai fie la fel de profitabil pentru cei implicați.
Cerșetoria cu copii, un fenomen alarmant ce trebuie diminuat
În cadrul discuției, jurnalistul Val Vâlcu a amintit de cazuri șocante din anii 2000, când copii erau vânduți sau închiriați ca sclavi în apropierea Capitalei. Deși astfel de cazuri nu mai sunt la fel de frecvente azi, el a subliniat că cerșetoria cu copii e încă răspândită, mai ales în Europa, și că ANAF ar trebui să se implice mai mult în investigarea averilor obținute din astfel de activități.
„În apropierea Capitalei, la 40 de km de Capitală, erau, prin 2002-2003, copii sclavi, vânduți sau închiriați de familii din zone mai sărace familiilor din județul Giurgiu”, a spus Val Vâlcu.
„În prezent, nu mai vorbim despre un fenomen răspândit în acest sens. Or fi cazuri izolate, dar eu nu le am pe radar. Nu le-am perceput azi”, a răspuns Băcanu.
„Dar cerșetoria care folosește copii e răspândită pe scară largă. Se duc mai ales în țările europene, pentru că cetățenii sunt mai creduli. Am văzut că au fost construite palate, mă rog, vilișoare – celebrul caz în care presa britanică a relevat cum se petrecea, parcă, la Țăndărei, nu? Justiția din România a spus că lucrurile sunt în regulă. Iar aici eu aș vedea ca rol principal ANAF-ul”, a punctat jurnalistul.
Sunt necesare pedepse mai aspre pentru traficanți
Deputatul PNL a afirmat că sunt necesare pedepse mai dure pentru traficanții de persoane. Potrivit acestuia, statul ar trebui să facă traficul de persoane atât de riscant și costisitor încât să nu mai fie profitabil.
„Sigur că și ANAF-ul are o parte din treabă, pentru că sunt mulți cetățeni care au niște averi uriașe pe care nu le pot justifica. Dar noi ne-am gândit la o strategie, pentru că am încercat să avem o abordare de sus, din avion, să vedem instituțiile și să lucrăm pe ele.
O primă mare problemă care era reproșată României, și era o chestiune crucială pentru noi, era să nu mai avem pedepse cu suspendarea executării pentru traficanții de persoane. Haideți să le spunem celor ce ne ascultă, în primul rând, care-i gândirea: Domnule, e foarte profitabil să faci trafic de persoane și atunci noi, ca stat, trebuie să avem grijă ca acest profit pentru traficanți să aducă niște riscuri, niște costuri uriașe și, pe măsură ce cresc aceste costuri, el să se gândească dacă se reprofilează, dacă se apucă să lucreze în construcții.
În momentul în care 20% dintre traficanți erau condamnați cu suspendarea executării, deci nu mergeau în închisoare, pe românește, putem îndrăzni să credem că o mare parte dintre ei se gândeau: «Lasă, domnule, că scap, că-l știu eu pe Xulescu. Xulescu a scăpat, poate scap și eu. Îmi iau un avocat bun și scap». Trebuie să le arătăm că nu merge așa.
În al doilea rând, am crescut foarte mult pedepsele. Și, practic, traficantul e foarte bine pus la punct cu evoluțiile legislative. Și el știe că în momentul în care e prins, stă mult timp acolo, la închisoare. Asta este o primă lege care a intrat în vigoare în Monitorul Oficial astăzi”, a subliniat deputatul.