În cadrul emisiunii „Departe de România” difuzată la DC News TV, Gabriel Nuță-Stoica a adus în discuție conceptul de „democrație creștină” asociat cu viziunea lui Donald Trump asupra conducerii Statelor Unite.
Această idee, conform criticilor, ar implica o influență sporită a Bisericii asupra guvernării, ceea ce a stârnit controverse în spațiul public american. Invitatul acestei ediții, Viorel Chifu, român stabilit de 17 ani în SUA, a explicat riscurile pe care le vede într-o astfel de abordare.
„O democrație creștină ar fi o nenorocire”
Viorel Chifu a subliniat că o democrație creștină ar implica o implicare semnificativă a Bisericii în politică, fapt care, în opinia sa, ar putea transforma guvernarea într-o „dictatură a Bisericii”.
Acesta a adus în discuție problematica avortului ca exemplu, explicând cum deciziile medicale ar putea fi înlocuite de dogme religioase: „Nu se mai vorbește ce este recomandat din punct de vedere medical, ci că din punct de vedere religios că nu este bine să omori”.
Chifu a criticat și unele afirmații ale lui Donald Trump, acuzându-l că face declarații „aberante” susținând că democrații „omoară nou-născuți”. El a subliniat că asemenea acuzații sunt menite să stârnească emoții, fiind sprijinite de evangheliști, fără nicio bază în realitate: „Asta nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla niciodată”.
Femeile, o forță importantă la vot în SUA
Chifu a pus accent pe faptul că femeile reprezintă o majoritate semnificativă în electoratul american și că acestea nu vor accepta niciodată restrângerea drepturilor lor, precum cel la avort, un drept câștigat cu multe decenii în urmă.
El a amintit de o dezbatere în care o democrată l-a întrebat pe un republican dacă ar accepta ca guvernul să controleze corpul bărbaților. „El a zis nu”, a adăugat Chifu, subliniind absurditatea unor propuneri legislative care vizează corpul și libertatea femeilor.
Religia în sălile de clasă – o sursă de tensiuni
Realizatorul Gabriel Nuță-Stoica a adus în discuție și afișarea fragmentelor religioase în sălile de curs din anumite state americane, precum Cele Zece Porunci.
Chifu a răspuns criticând lipsa de logică a acestor inițiative, în contextul diversității culturale și religioase din SUA. „În clasa respectivă învață copii și din familii de budiști, de mahomedani. Iese un scandal monstru”, a spus Chifu, subliniind că impunerea unor simboluri religioase creștine în școli contravine ideii de libertate religioasă, garantată de Constituția SUA.
Chifu a concluzionat că afișarea unor astfel de legi religioase doar ale unei singure confesiuni poate crea tensiuni inutile într-o societate atât de diversificată precum cea americană.