Creșterea salariilor din învățământ negociată de sindicate cu Guvernul anul trecut, în urma unor proteste masive de stradă, a adus primele efecte benefice în școlile din România, apreciază prof. univ. dr. Sorin Ivan și prof. drd. Luiza-Nicoleta Moraru la DC News TV.
Au crescut salariile. Vor ajunge vreodată ca în Finlanda?
Realizatorul emisiunii DC Edu, prof. Sorin Ivan, a adus vești bune pentru cei interesați de educație, subliniind că există progrese în ceea ce privește salarizarea în educație. Ivan a remarcat că, deși schimbările nu se produc rapid, eforturile sunt vizibile și demne de susținut:
„La orizontul educației apar și vești bune pentru profesori, se întâmplă ceva în logica salarizării. Știm că lucrurile sunt în progres, se schimbă și este foarte bine. Nici nu se pot întâmpla minuni peste noapte, dar sunt eforturi care trebuie salutate, încurajate și susținute. Poate vom ajunge și noi cândva la nivelul salariilor din Finlanda, de ce nu?”.
Impactul „invizibil” al măririi veniturilor
Prof. drd. Luiza-Nicoleta Moraru, Director Adjunct la Școala Gimnazială Nr. 45 „Titu Maiorescu” din București, a apreciat evoluția salariilor din învățământ, subliniind că aceasta a determinat o schimbare importantă în ceea ce privește resursa umană din școli:
„Eu am renunțat de mult să fac comparații între România și alte state europene care sunt cu totul și cu totul altfel. Am mers în Finlanda și nu putem compara, este o altă cultură. Noi, românii, suntem altfel.
Însă mă bucură faptul că salariile profesorilor au crescut. Acest lucru a adus un rezultat extraordinar: simțim că resursa umană începe să vină către școli. Sunt foarte multe cadre didactice care, după o anumită vârstă, și-au schimbat dorința de a mai profesa ca economiști sau ingineri și au venit către învățământ”.
Salariile profesorilor și stabilitatea în alte țări
Prof. Sorin Ivan a comparat situația din România cu cea din alte state europene, dând exemplul Italiei, unde stabilitatea și respectul oferite de profesia de profesor atrag cadre didactice, chiar dacă nu sunt garantate condiții „fabuloase”. „Chiar dacă nu sunt oferite condiții fabuloase, vorbim de stabilitate, un statut și o condiție foarte onorabile”, a conchis realizatorul DC Edu.