În cadrul emisiunii „Miercurea Neagră” de la DC News TV, jurnalista Diana Tache și analistul politic Bogdan Chirieac au discutat despre marea amnistie fiscală promisă de Boloș și despre efectele acesteia: nu reduce povara fiscală asupra mediului de afaceri și nu oferă soluții pentru miile de firme aflate în insolvență, fiind axată pe persoanele fizice.
40.000 de firme au declarat faliment în 2024
În primele cinci luni ale anului 2024, 40.000 de firme au declarat faliment, conform celor mai recente statistici disponibile.
În ultima ediție a emisiunii „Miercurea Neagră”, Diana Tache și Bogdan Chirieac au discutat despre ordonanța de urgență care anulează anumite datorii restante la bugetul de stat pentru firme și persoane fizice, oferind totodată bonificații și măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
„Dacă statul și-ar plăti datoriile față de firmele private, multe firme ar ieși din insolvență, ar începe să lucreze, să plătească taxe, impozite, salarii, să se dezvolte”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac la DC News TV.
Cum sufocă statul companiile intrate în insolvență
„Aici urmează cealaltă Ordonanță de care vă spun eu, în care, apropo de datoriile pe care statul le are la privații amărâți, da, insolvenți, falimentari și așa mai departe, au plafonat plățile… Știți că anul trecut au dat media aia, ianuarie – august (aceste plafoane privesc media cheltuielilor înregistrate în perioada ianuarie-august 2024 – n.r.). Nu e glumă!”, a intervenit jurnalista Diana Tache la DC News TV.
„Să le explicăm telespectatorilor, pentru că sunt și mulți antreprenori care urmăresc emisiunea noastră. Statul nu a făcut plăți către companiile private în lunile ianuarie – august. Așa se întâmplă. Vor să dea ordonanță, eu sper că nu are dreptate doamna Tache, sper ca de data asta să greșiți, vor să dea ordonanță ca în lunile septembrie – decembrie media cheltuielilor să nu depășească ianuarie – august, ceea ce înseamnă că foarte multe firme private nu vor primi bani pentru lucrări executate”, a subliniat Chirieac.
Falimentarea României
„Din punct de vedere legal, UAT-ul sau, mă rog, beneficiarul, statul român, indiferent cine ar fi el, nu are voie să dea mai mult decât această medie”, a intervenit Diana Tache.
„Îi bagă în faliment cu totul, trimite oamenii la șomaj. Poate vă aude premierul Ciolacu…”, a transmis îngrijorat analistul politic.
„Domnul Chirieac, când tu scoți firmele în insolvență de la eșalonări, păi, ăla nu și-ar dori să plătească taxele pe care nu și-a permis să le plătească din cauză că UAT-ul n-a plătit, că urma să plătească? (…) Nu știu dacă firmele de stat au sau nu au probleme, dar acolo tot timpul se găsește câte ceva pentru sprijinul lor. Pentru că, dacă firma de stat are niște probleme, o să-i dea credit banca cutare cu care discută statul român. Dar ce face privatul?”, a punctat jurnalista Diana Tache.