Avocatul Matei Stoenescu a abordat problema mediatizării stilului de viață infracțional pe rețelele sociale, clarificând și aspectele legale legate de videochat, subliniind distincția dintre activitatea legală și infracțiunile asociate acesteia, în emisiunea Culisele Justiției de la DC News TV.
Faptele erau evidente în spațiul public
Discuția a plecat de la procesul fraților Andrew și Tristan Tate, acuzați de DIICOT pentru viol și trafic de persoane. Avocatul a comentat că aceste activități ilegale, inclusiv traficul de persoane, au fost prezentate fără restricții în mediul online, ceea ce ridică întrebări serioase despre eficiența sistemului de justiție.
„Acest gen de infracțiuni și acest stil de viață – nu-i urmăresc, dar i-am văzut fiindcă nu trăiesc sub o plapumă – au fost foarte mediatizate. Există un acces aproape nelimitat și nerestricționat la mediile acestea ale lor sociale unde promovau inclusiv acest trafic de persoane. Nu se ascundeau absolut deloc,” a explicat Stoenescu.
El s-a arătat surprins de faptul că, deși primele indicii privind implicarea unor minore și discuțiile despre activități ilegale au apărut de mult timp, autoritățile au reacționat cu întârziere. „Întrebarea mea este de ce a durat atât [să reacționeze autoritățile]?” a întrebat avocatul.
Videochat-ul nu este interzis, dar există circumstanțe în care devine penal
În cadrul discuției, realizatoarea emisiunii, Laura Duță, a abordat și subiectul videochat-ului, întrebare la care Matei Stoenescu a răspuns:
„Videochat-ul este legal. Dacă ar fi ilegal, cred că jumătate din mașinile din București ar fi casate. Dar nu este vorba despre videochat, este o opțiune a fiecărei persoane de practic”.
Stoenescu a adăugat că legalitatea depinde și de consimțământul persoanei implicate și de natura activităților desfășurate:
„Dacă vorbim de minori este o altă discuție: depinde cât de minoră este și depinde de ce face pentru că nu se presupune că se fac doar nu știu ce perversiuni. Videochat-ul se poate limita și la simple discuții. Deci în funcție de obiectul videochat-ul, dar și de libertatea persoanei de a face, pentru că orice faci sub amenințare sau lipsire de libertate sau șantaj este condamnabilă, blamabilă și, din perspectivă penală, sancționabilă”.