Într-o nouă ediție a emisiunii „DC Conducem”, Titi Aur, expert în conducere defensivă, a discutat despre o statistică a poliției rutiere din Bulgaria, o destinație populară printre români, care arată că în 2023 numărul accidentelor rutiere a crescut cu aproape 3% comparativ cu 2022, iar numărul victimelor a crescut cu 8,1%.
„S-au înregistrat 525 de decese, dintre care 37 au fost cetățeni străini. Nu mai puțin de 6.607 accidente au rezultat din conducerea cu viteză mai mare sau mai mică decât cea permisă pe respectivele tronsoane de drum. Luna august 2023 a fost cea mai mortală pentru șoferi. Au fost 61 de decese în august, aproape dublu față de luna aprilie 2023, când au fost 32”, a arătat moderatorul emisiunii.
România și Bulgaria, țările cu cele mai multe decese rutiere din Europa
România ocupă un trist loc fruntaș în Europa la numărul de accidente grave, urmată de Bulgaria, care se află pe locul al doilea, dar la o distanță semnificativă.
„Sunt statistici pe care, dacă le analizezi și despici firul în patru, poți să afli foarte multe lucruri, dar sunt lucruri care se încadrează în regula generală. În primul rând, Bulgaria este a doua țară după noi la morți, răniți, sânge pe șosea din Europa. Este drept, însă, că la distanță mare. Noi suntem fruntașii, suntem detașați. Dar ei sunt pe locul 2, deci nici ei nu sunt foarte cuminți”, a spus Titi Aur la DC News.
Specialistul a menționat, de asemenea, că diferența dintre cele 500 de decese rutiere din Bulgaria și cele peste 1.500 de la noi, în 2023, poate fi explicată parțial prin faptul că România are o populație mai mare și mai mulți kilometri parcurși. Totuși, chiar și atunci când comparăm numărul de morți raportat la kilometrii parcurși, România are aproape dublu față de Bulgaria.
Vinerea, o zi neagră pe șoselele din Bulgaria
Vinerea este cunoscută ca o zi neagră pe șoselele din Bulgaria, iar acest fenomen se repetă și în alte țări, inclusiv în România. Titi Aur a explicat motivele din spatele acestui fenomen: oboseala acumulată pe parcursul săptămânii, navetele lungi spre casă și prezența simultană pe șosele a șoferilor profesioniști și a celor amatori.
„Pe urmă, faptul că vinerea sunt cele mai multe accidente… Așa se întâmplă și la noi, și în toată lumea. Am mai dat explicația asta. Vinerea se întâmplă câteva lucruri: pe de o parte, oboseala din timpul săptămânii, navetele lungi – cei care lucrează mai departe de localitatea lor se duc către familie, către părinți – și atunci încep navetele lungi după cinci zile de plictiseală și de oboseală la lucru.
Dar, în același timp, pleacă vinerea și șoferii de duminică, cei care circulă mai puțin. Pe șosea se întâlnesc două stiluri de a conduce: șoferul profesionist și șoferul amator. Unii se strecoară, se duc, se încadrează, iar alții, cei amatori, să zic, sunt cei care așteaptă excesiv, care acordă prioritate excesiv. Și atunci cele două stiluri nu se potrivesc și apar accidente.
Plus că vinerea este și cea mai aglomerată zi, că pleacă toată lumea. Și atunci vinerea este, într-adevăr, ziua cu cele mai multe accidente grave”, a afirmat expertul în conducere defensivă.