Sistemul de garanție și returnare (SGR) gestionat de RetuRO în România continuă să stârnească controverse și nemulțumiri printre utilizatori, dar nu toată lumea se plânge. Am vrut să oferim o perspectivă diferită asupra fenomenului vorbind cu cei care profită de colectare, într-un reportaj exclusiv DC News TV.
Am vizitat trei locații diferite din București, unde am discutat cu cei întâlniți. Prima oară am dat de un tânăr care spune că face până la 200 de lei pe zi din reciclare, însă este o muncă intensă și de cursă lungă. Acesta a subliniat că preferă să nu vandalizeze tomberoanele din spațiile private, demonstrând că există și un cod în această activitate pe care nu toți îl respectă totuși.
În următoarea locație am observat cu unii stăteau la pândă și profitau fără probleme de ambalajele respinse în primă fază altor persoane. Deși mulți merg cu propriile bidoane și doze să-și recupereze banii, cei care pândeau făceau câțiva lei încercând PET-urile până erau acceptate.
Cineva aflat fața locului mi-a povestit ce bătaie este printre angajații restaurantelor pe sacii rezultați după o zi de consum. În plus, acesta insistă că o firmă de apă îmbuteliată nu este acceptată sub nicio formă de automate. Nu mi-a spus câți bani câștigă din bidoane.
UPDATE / Răspunsul companiei a fost: „Vă informăm că pentru respectivele ambalaje nu a fost percepută garanție. De asemenea, dorim să precizăm că, legislația în materie impune comercianților indicarea valorii garanției distinct de prețul produsului în documentele fiscale aferente produsului în ambalaj SGR, astfel că lipsa sumei percepută cu titlu de garanției este ușor identificabilă în conținutul facturii. Prin urmare, deși ambalajele respective purtau marca SGR, acestea au fost asimilate ambalajelor non-SGR, putând fi returnate, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiţionale”.
Mergând mai departe, am stat de vorbă cu o femeie care scormonea printre „respinse” în speranța că găsește unele pe care să le ducă la alt tip de tonomat. Mi-a zis că face 50-70 de lei, dar banii abia-i ajung pentru nevoi și copii.
Angajatul care se ocupa de mentenanța aparatelor a fost amabil și mi-a mai divulgat informații pe care le puteți urmări, dacă nu ați făcut-o deja, în materialul video atașat. În final, acesta a tras o concluzie foarte interesantă despre rolul celor care mai nou trăiesc din reciclare. Nu o ratați și urmăriți clipul!