Într-o nouă ediție a emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC News TV, prof. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar în Boli infecțioase, a discutat despre eficiența vaccinurilor anti-COVID, subliniind că, deși acestea nu oferă o protecție pe termen foarte lung, ele sunt esențiale în prevenirea formelor severe ale bolii și în limitarea răspândirii virusului.
Virusul SARS CoV2: consecințe pe termen lung și tratament
Într-o discuție recentă cu jurnalistul Val Vâlcu și prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Simin Aysel Florescu a oferit detalii despre noul val de COVID, discutând atât despre pericolele bolii, cât și despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID.
Potrivit specialistului, tratamentul pentru COVID-19 trebuie prescris și monitorizat de un medic, nefiind potrivit pentru automedicație sau pentru a fi luat fără supraveghere medicală, având în vedere complexitatea administrării medicației orale.
„În cazul infecției cu SARS-CoV-2, vorbim despre o infecție acută, care a fost mortală în anumite forme ale virusului și care, nici măcar acum, nu este cunoscută întru totul din punct de vedere al consecințelor pe termen lung.
Dacă ne referim la partea strict medicală, trebuie să ne gândim la faptul că un pacient cu COVID trebuie evaluat de un medic înainte de a primi o medicație specifică. Nu este o medicație de luat așa, pe o rețetă de margine de birou, undeva într-o farmacie, și de înghițit un medicament. După cum v-am spus, varianta orală nu este una foarte simplu de recomandat”, a spus dr. Simin Aysel Florescu la DC News TV.
Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea anti-COVID-19
„Vaccinul a venit în ianuarie-februarie, dar până acum s-a mai schimbat COVID-ul. Ar trebui să așteptăm noua tulpină?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Vaccinul existent acoperă și variantele circulante în acest moment și, fiind bazat pe ARN mesager, este mult mai simplu să fie adaptat pentru alte variante virale, dacă acestea au un impact major asupra sănătății publice și necesită modificarea profilului vaccinului.
Totuși, deocamdată, vaccinul actual acoperă variantele circulante. Singurul aspect mai puțin plăcut, să zic așa, legat de aceste vaccinuri, este că nu au o durată foarte lungă de eficiență”, a răspuns Florescu, medic primar în Boli infecțioase.
Întrebată unde este centrul de vaccinare în Capitală, pentru cei care vor „să acționeze preventiv și să își protejeze sănătatea”, dr. Simin Aysel a oferit următorul răspuns:
„Nu știu dacă mai există centre de vaccinare care au vaccin COVID după atâtea discuții care au fost în spațiul public și după toată povestea vaccinării COVID în România… Eu nu cred că mai există pe undeva centre care să aibă vaccin pentru COVID. Noi, în spital, de exemplu, nu mai avem în centrul nostru de vaccinare, din simplul motiv că nimeni nu a mai vrut să se vaccineze”.