Dr. Bogdan Marțian, medic primar Chirurgie generală, Șeful Secției Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre tratamentul pe termen lung pentru ulcer și alte boli stomacale, într-un interviu acordat la DC News TV.
Tratamentul standard pentru ulcer
„Aceste medicamente antiacide care scad producția de acid clorhidric pot fi luate oricând și pe o perioadă îndelungată?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu în emisiunea de la DC News TV.
„Da, pot, dar nu este bine”, a răspuns medicul Bogdan Marțian. „Tratamentul standard pentru ulcer este în felul următor: se diagnostichează, se instituie tratament cu antiacide pentru o perioadă, după care trebuie repetată endoscopia pentru a vedea dacă ulcerul s-a vindecat sau nu; dacă nu s-a vindecat, trebuie continuat tratamentul. Pacientul poate să se rezume la o dietă și un stil de viață adecvate pentru că apariția ulcerului are și ea o cauză”.
Cauzele ulcerului
„Pe lângă stilul de viață mai este și infecția cu Helicobacter pylori, dar nu este încă foarte clar dacă infecția cu Helicobacter pylori este cauză sau este efect. Nu are nici mare importanță pentru că dacă este martor al suferinței tot trebuie tratat. Este o bacterie foarte puțin agresivă cu care putem să conviețuim, dar care poate genera ulcer sau chiar cancer gastric. Nu știm dacă este un factor favorizant sau o cauză”, a adăugat medicul.
Care sunt riscurile tratamentului pe termen lung
„Endoscopia este investigația de bază pentru că ne arată și dacă există un grad de esofagită, care este complicația redutabilă a refluxului gastroefagian. Și pentru acest reflux, ca și pentru ulcer, tratamentul standard este cu inhibitori de pompă de protoni, deci același tratament”, a mai punctat Șeful Secției Chirurgie Generală de la Spitalul Clinic SANADOR.
„Doar că acești inhibitori dacă sunt administrați în doză lungă, pacientul fiind tânăr și așteptarea fiind să ia tratamentul toată viața, pot apărea niște complicații. De exemplu există infecții care sunt potențate de administrarea de astfel de compuși pentru scade aciditatea gastrică cum ar fi Clostridium difficile.
Pe lângă asta, tratamentul îndelungat poate să producă apariția de polipi gastrici. Un număr din polipii gastrici, nu foarte mare, dar suficient să atragă atenția, se transformă în cancer gastric”, a conchis dr. Marțian.