Într-o nouă ediție a emisiunii „Cultură pentru toți”, Daniel Cristea-Enache, un critic literar de renume, și Flaviu George Predescu, scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor din România, au discutat despre Alain Delon, actorul și regizorul francez care a avut un impact uriaș asupra industriei cinematografice. 

Alain Delon (1935-2024) a fost un actor și producător francez, faimos ca sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. Este unul dintre cei mai cunoscuți actori din cinematografia franceză și a câștigat Premiul César pentru cel mai bun actor în 1985, pentru rolul din „Notre histoire”. 

Alain Delon a murit pe 18 august 2024, la vârsta de 88 de ani 

Celebrul actor Alain Delon, care și-a trăit arta cu o intensitate de neegalat, s-a stins din viață pe 18 august 2024, la vârsta de 88 de ani, la conacul său din Douchy-Montcorbon. Sănătatea legendarului star al cinematografiei a intrat în declin 2019, după ce a suferit un accident vascular cerebral.  

Actorul a fost îngropat într-un cadru extrem de restrâns, alături de câinii săi, în capela de pe proprietatea sa, după cum și-a dorit. Această procedură „excepțională” a necesitat o autorizație specială din partea prefecturii. 

Cine a fost Alain Delon și cum a devenit un simbol al cinematografiei universale?

Alain Delon s-a născut pe 8 noiembrie 1935 în Sceaux, Franța, iar, de la debutul său în 1957, a avut o carieră fulminantă în cinematografie, câștigând numeroase premii la festivaluri internaționale. 

„Alain Delon a devenit una dintre cele mai cunoscute figuri ale culturii înalte din ultimele decenii. Având în vedere că a debutat în cinema de foarte tânăr, a avut roluri memorabile încă din tinerețe. Peste jumătate de secol, Alain Delon a imprimat un anumit stil, un anumit standard artistic și o anumită imagine inconfundabilă cinematografului european și universal. Alain Delon ne-a oferit atât de mult prin rolurile sale și prin filmele în care a jucat”, a spus Daniel Cristea-Enache la DC News TV. 

Întrebat de moderatorul emisiunii care este filmul său preferat cu Alain Delon, criticul literar a răspuns: 

„Sunt foarte multe și mi-ar fi greu să aleg, fiindcă explora o anumită fațetă în fiecare dintre aceste piese cinematografice. Dar, cred că că rolul care m-a impresionat cel mai mult a fost cel al unui Alain Delon foarte tânăr în filmul Rocco și frații săi. Avea o gracilitate și un fel de a fi care, mai târziu, s-au pierdut odată cu ingenuitatea și candoarea tinereții. Era foarte tânăr atunci și acela era deja un rol mare. 

Alain Delon este, probabil, ultimul actor cu majusculă din Europa care să fi dobândit o asemenea notorietate, o asemenea faimă, care să fi depășit cu mult granițele culturii franceze și care să fie o imagine europeană și universală. Să ne gândim puțin: în ziua de azi, în altă generație, avem un actor francez sau un actor european atât de cunoscut pe cât a fost Alain Delon?”, a punctat Cristea-Enache.  

Cinematografia europeană și vârsta de glorie

„Cumva, cinematograful european și-a trăit vârsta de glorie, iar acum este mai mult o experiență secundară din punct de vedere al faimei și al notorietății, în raport cu vremurile de aur ale cinematografului francez sau ale cinematografului italian. Sigur, mai apar și astăzi filme interesante, filme originale, unele capodopere, dar ceea ce vreau să spun e că ele nu mai ajung la marele public, așa cum ajungea Alain Delon la marele public”, a conchis criticul literar.