În cadrul emisiunii „Miercurea Neagră” de la DC News TV, analistul politic Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), au discutat despre alegerile prezindențiale (24 noiembrie și 8 decembrie), dar și despre șansele premierului Marcel Ciolacu să ocupe scaunul de la Cotroceni. 

Reamintim că Marcel Ciolacu a anunțat marți, 20 august, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, că a decis să candideze la Președinția României, după ce s-a „consultat cu românii, cu familia mea și cu colegii din partid”. „Țara are nevoie de un președinte căruia îi pasă de toți românii”, a spus liderul PSD. 

Președinte sau prim-ministru: cine deține adevărata putere?

Într-un peisaj politic mereu agitat, România se pregătește pentru o nouă bătălie electorală. Marcel Ciolacu, actualul premier și lider al PSD, a făcut recent marele anunț: va candida pentru funcția de președinte al României. 

În emisiunea „Miercurea Neagră”, Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică au dezbătut șansele lui Ciolacu la alegerile prezidențiale din noiembrie (primul tur) și decembrie (al doilea tur). 

Deși funcția de președinte este adesea văzută ca fiind cea mai înaltă demnitate în stat, Mugur Ciuvică este ferm convins că funția de prim-ministru este cea care contează cu adevărat. 

„(…) Domnul Ciolacu a zis: «Da, în viitor, președintele nu trebuie să fie de aceeași culoare politică cu prim-ministrul». (…) În România, după cum știți foarte bine și știu și pesediștii foarte bine, știe și Ciolacu foarte bine, funcția importantă este cea de prim-ministru.

Și în timpul lui Băsescu, funcția principală a fost cea de prim-ministru. El a fost tartor general, nu doar cu băgat oameni la pușcărie, atunci când l-a avut pe Boc aghiotant la Palatul Victoria.

Domnul Ponta, în 2014, nu știa regula și a zis: «Eu sunt prim-ministru, hai că mă fac și președinte». Și-a luat-o în freză… Acum știe regula, că i-a tot spus lui Ciolacu: «Marcele, nu candida la președinție aiurea, rămâi prim-ministru acolo, că prim-ministrul contează»”, a declarat Mugur Ciuvică la DC News TV. 

Marcel Ciolacu are „o șansă mare la președinție”

În timpul discuției, analistul politic Bogdan Chirieac a precizat că șeful PSD, Marcel Ciolacu, are „o șansă mare la președinție”, iar, dacă va câștiva alegerile, va pune premier „pe cine vrea domnia sa”.  

„Eu cred că va deveni președinte, pentru că ați spus că 99,9% nu va fi președinte, iar dvs. veniți 100% cu răspunsul greșit. Deci, de atunci am început să suspectez că Ciolacu va fi președinte”, a continuat Chirieac. 

În replică, președintele GIP a declarat: „Ciolacu, 99,9% – ați reținut procentul corect – nu va fi președinte, tocmai pentru că știe regula despre care am vorbit. Ce este nou în combinația asta e că pare că și-a asigurat cumva funcția de prim-ministru în continuare. Adică nu va urma modelul celorlalți candidați PSD și va rămâne prim-ministru”.