Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a fost invitat la DC News și DC Medical, unde a discutat despre situațiile în care pacienții aflați în faze terminale sunt menținuți în viață de aparate pe termen lung. Acesta a subliniat importanța unei legislații clare care să reglementeze astfel de cazuri.
În momentele critice și total neprevăzute, este important să știm cât timp poate fi menținută o persoană conectată la aparate. Când cineva ajunge într-o astfel de situație, se află într-o stare vegetativă persistentă. Prin urmare, persoana și-a pierdut capacitățile cognitive și nu mai este conștientă de mediul înconjurător, dar își păstrează funcții de bază, cum ar fi somnul și respirația.
Când ar trebui deconectat un om de la aparate?
În cadrul unui interviu pentru DC News, Radu Gănescu a abordat o temă delicată legată de îngrijirea pacienților aflați în stare critică. El a explicat opțiunile limitate pe care le au familiile atunci când starea unui pacient de la terapie intensivă nu se îmbunătățește și a subliniat necesitatea unei legislații clare care să reglementeze aceste situații.
El a punctat că, din perspectiva costurilor, nicio țară nu își poate permite să mențină un pacient în comă pentru perioade îndelungate. De aceea, avem nevoie de reglementări legale stricte pentru a determina limita până la care se poate continua îngrijirea.
„Există o perioadă în care pacientul este ținut în terapie intensivă, în ATI, și dacă starea lui nu se îmbunătățește, familia are două opțiuni: ori îl ia în sistem privat și plătește îngrijirea mai departe, ori semnează și se deconectează aparatele. (…)
De aceea există legislație. Noi tocmai acolo trebuie să ajungem. Nu ne-am permite și cred că nicio țară din lume nu-și permite să țină pe cineva în comă 8 ani de zile, din punct de vedere al costurilor. Există o legislație care reglementează care este limita”, a spus Radu Gănescu la DC News.
Despărțirea de cei dragi: un act dureros, dar uneori necesar
Acesta a vorbit despre dificultatea de a te despărți de o persoană dragă aflată în suferință. În cadrul interviului, Gănescu a menționat cât de greu este să accepți că uneori este mai bine ca acea persoană să nu mai sufere, amintind de ultima dorință a actorului Alain Delon.
„Știu ce înseamnă să fii aparținător și să ai o astfel de persoană și să nu vrei să te desparți de ea. Veneam spre dvs. și am auzit că ultima dorință a marelui actor Alain Delon a fost ca și câinele său să fie alături de el la înmormântare… E greu să te desparți de cineva și poate e greu să accepți că ar fi mai bine ca acea persoană să nu se mai chinuie”, a afirmat președintele COPAC.