În cadrul emisiunii „Tradiții românești în diaspora”, moderată de Flaviu Predescu la DC News TV, Ana-Maria Cuciureanu, Președintele Asociației Femeilor Românce din Grecia, a vorbit despre importanța menținerii legăturilor culturale dintre familiile din diaspora și România.  

Aceasta a subliniat necesitatea unei abordări creative și adaptate la nevoile copiilor pentru a consolida identitatea culturală românească în rândul generațiilor tinere. 

„Sentimentul de românism se diluează de la generație la generație”? 

Întrebată dacă sunt șanse ca familia din diaspora să mențină legăturile culturale cu țara, Ana-Maria Cuciureanu, Președintele Asociației Femeilor Românce din Grecia, a răspuns:  

„Se vor menține, dar trebuie să lucrăm mult în acest sens și să fim creativi. Să fim atenți la nevoile lor, să vedem ce-i atrage mai mult. Deci, practic, programa noastră școlară și întreaga activitate a acestei asociații se ghidează în funcție de nevoile lor și nu de ceea ce dorim noi să impunem. 

Un lucru extrem de important este acest program al taberelor ARC, pe care copiii le așteaptă cu nerăbdare. Să știți că, deși vorbim doar de o săptămână în România, are un impact major asupra lor. Rămân cu amintiri plăcute și chiar am remarcat anul acesta, pe perioada șederii lor în România, o îmbunătățire în conversația în limba româna a unor copii care abia scoteau 2-3 cuvințele, ceea ce este o realizare majoră pentru noi, pentru că ne bucurăm de pașii mici”.  

Comunitatea de români din Grecia, mică și dispersată

În cadrul emisiunii „Tradiții românești în diaspora”, a intervenit și Alina Dobrescu, Președintele Asociației Românilor din Republica Croația, care a discutat despre provocările întâmpinate de comunitatea românească mică și dispersată din Croația. Ea a subliniat eforturile depuse pentru a „coagula” această comunitate în jurul valorilor și tradițiilor românești.  

„Colegele mele mi-au ridicat, cumva, mingea la fileu prin prezentarea propriilor experiențe și a proiectelor pe care le desfășoară în țările în care se află. (…) Comunitatea românească din Croația este una mică și foarte dispersată. Când am pus bazele acestei asociații, ne-am gândit foarte mult la cum putem coagula comunitatea în jurul valorilor și tradițiilor românești și cum reușim să îi ținem pe copii alături de aceste tradiții și obiceiuri. 

Am pornit timid la drum și am încercat, în primul rând, să ne creăm o relație cu țara gazdă. Noi suntem una din minoritățile recunoscute oficial în Republica Croația, alături de celelalte 22 de minorități, și avem un reprezentant în parlamentul croat – un mare avantaj, o ușă deschisă către crearea unei imagini, pentru a ne face cunoscuți”, a spus Alina Dobrescu, fondatoarea Bibliotecii Prichindeilor din Croația.