Mariana Badea, „profesoară de cuvinte și bolnavă de limba română”, ne-a acordat un interviu în exclusivitate. Emisiunea va putea fi urmărită sâmbătă, 17 august, de la ora 11.00, pe DC News și DC News TV – Facebook și Youtube.

Mariana Badea a publicat un număr impresionant de cărți, toate având un singur deziderat: sprijin pentru elevi. A ținut mereu pasul cu modificările din Programa școlară, din Programa de Bacalaureat, a scris cărți pentru fiecare an de studiu, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, cuprinzând toate operele literare existente în manualele alternative.

Astăzi vom afla ce înseamnă o “manea lingvistică”. De asemenea, vom mai afla de ce este limba română cea mai importantă valoare spirituală a acestui popor.

Vom vorbi și despre trecerea la scrierea cu “â” din “a” în interiorul cuvintelor: a fost una sentimentală sau rațională?

Se va discuta și despre cărți! Pe care unii le folosesc drept opritor pentru uși sau greutate suplimentară pe birou. Care este “tratamentul”? De ce nu mai citesc elevii?

Mariana Badea a scris peste 35 de cărți. Despre “Bumerangul cuvintelor — Studiu de manele lingvistice”, profesoara spunea că este singura lucrare ce nu are pe copertă specificația “pentru elevi”: “Nu se poate adresa doar elevilor, că elevii au profesori la școală, care ar influența în sens pozitiv vorbirea curentă a limbii strămoșești”.

Cartea, care conține greșeli comune de exprimare explicate într-un mod persiflant, nu este o lucrare academică, oficială sau științifică, ci una care semnalează cele mai întâlnite lacune din diverse medii: “Cartea are și kilometri la oră, are și 45.000 telespectatori și tot felul de greșeli enervante care aici sunt explicate într-un mod persiflant, deci nu este o carte academică, nu este o carte oficială sau științifică. Este o carte care semnalează principalele greșeli de exprimare din toate mediile (Facebook, televiziuni), din vorbirea curentă”.