În cadrul campaniei „DC Educația Financiară”, Adina Călin, director al Direcției Produse și Servicii Bancare de la CEC Bank, a discutat despre greșelile frecvente în gestionarea finanțelor, care pot duce la pierderi financiare, instabilitate economică, scăderea nivelului de trai și costuri suplimentare pe termen nelimitat.
Cum să economisești pentru pensie?
Adina Călin, expert financiar, a subliniat, într-un interviu pentru DC News TV, importanța planificării financiare timpurii pentru pensie, evidențiind opțiunile disponibile pe piață (Pilonul II).
Ea a atras atenția asupra faptului că, în medie, pensia scade cu cel puțin 40% față de salariul activ. Prin urmare, trebuie să începem să economisim cât mai devreme pentru a ne menține un stil de viață confortabil după retragerea din activitate.
„Acum există destul de multe opțiuni în piață, fie că vorbim despre o pensie privată, acum există pensii private fără probleme – avem Pilonul II, dar se poate face și Pilonul III – există tot felul de variante de economisire din perspectiva pensiilor, important e doar să începem de undeva. Și, dacă se poate, să începem cât mai devreme. (…) Statistic vorbind, atunci când se iese la pensie, și acum vorbim de marea majoritate a pensionarilor, pensia scade cu cel puțin 40% față de salariul activ pe care îl aveai înainte.
Deci e clar că trebuie să ne facem planurile de cât mai devreme, pentru că fiecare dinte noi ne obișnuim cu un anume stil de viață, pe care, teoretic, nu ne-am dori să îl pierdem la pensie. Pentru asta, ar trebui să facem niște planuri, să ne stabilim niște obiective: cât vrem să acumulăm până atunci”, a spus Adina Călin.
Greșeli frecvente în gestionarea banilor
Gestionarea ineficientă a banilor este adesea influențată de emoții. Deciziile financiare greșite apar de multe ori când emoțiile precum lăcomia, furia, frustrarea, frica sau invidia preiau controlul și înlocuiesc rațiunea.
O altă greșeală comună în gestionarea finanțelor, subliniată de Adina Călin de la CEC Bank, este lipsa planificării din timp a economiilor. Ea a menționat, de exemplu, că o persoană de 30 de ani rareori se gândește la economii pentru pensie.
„Acum să recunoaștem… E firea umană, nu te gândești la peste 30 de ani. Ți-e greu. «Lasă, o să mai vedem noi până atunci». Doar că, din păcate, timpul trece destul de repede și cred că ar trebui să ne gândim de cât mai devreme”, a punctat ea.