Într-un interviu pentru DC Medical și DC News, Dr. Sorin Băilă, chirurg vascular la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre rolul colesterolului în organism: de ce avem nevoie de el și ce face bine acest lipid care se găsește în sângele fiecăruia dintre noi.
De ce avem nevoie de colesterol și ce face el?
Într-o discuție despre prevenția bolilor cardiovasculare, Dr. Sorin Băilă a subliniat importanța menținerii unui echilibru sănătos în viața de zi cu zi. El avertizează că, deși colesterolul este adesea considerat un inamic, acesta joacă un rol vital în funcționarea corectă a organismului.
„Noi ne-am năpustit cu toate armele împotriva colesterolului, uitând că este o structură esențială a membranelor celulare, că are un rol esențial în activitatea neuronilor și că, la un moment dat, un echilibru ideal este să-l realizăm prin acești factori non-medicamentoși de prevenție a bolii aterosclerozei și care înseamnă o viață sănătoasă, ce implică dietă, mișcare și să fim foarte atenți cu kilogramele noastre.
Să păstrăm un echilibru între înălțime și greutate. Să ne hidratăm și să avem foarte multă grijă de ceea ce înseamnă o viață lipsită de stres”, a spus Dr. Sorin Băilă.
Legătura dintre hipertensiune și colesterolul rău
Când a fost abordată legătura dintre hipertensiune și colesterolul rău (LDL), medicul a confirmat că tensiunea arterială ridicată contribuie la acest fenomen. El a explicat că hipertensiunea arterială provoacă un tip specific de stres hemodinamic, cunoscut sub denumirea de stres de forfecare.
Întrebat dacă tensiunea ajută colesterolul rău, specialistul a răspuns: „Hipertensiunea da. Există și o dovadă în legătură cu acest lucru. Vizavi de stresul hemodinamic la nivelul bifurcațiilor vasculare, se vorbește despre un anumit tip de stres, și anume stresul de forfecare a coloanei de sânge la peretele arterial, care, bineînțeles, este strict dependent de hipertensiunea arterială.
Hipertensiunea arterială este unul dintre factorii de risc esențiali în modificarea ateromatoasă a peretelui vascular arterial”, a mai spus Dr. Băilă.