Avocata Cristiana Uzuna, care locuiește în Spania, a discutat în emisiunea „Tradiții românești în diaspora” de la DC News TV despre avantajele faptului că este româncă în profesia pe care o practică în străinătate.
Moderatorul Flaviu Predescu a întrebat-o dacă o ajută sau o încurcă faptul că este din România.
Rezistența mentală, unul dintre marile avantaje de a fi român într-o țară occidentală
Uzuna a subliniat că rezistența mentală mai mare este un avantaj considerabil:
„Mă ajută că eu, ca româncă, am o rezistență mentală mai mare decât un avocat occidental. Dau un exemplu aparent banal, dar ilustrativ din punctul meu de vedere. Când am venit pentru prima oară în Spania, îmi adusesem mașina, dar îmi era teamă să conduc. Am considerat că infrastructura era prea mare pentru mine, erau atâtea șosele, autostrăzi, șosele de centură încât tot timpul mă rătăceam.
O mare parte din timp foloseam transportul public și îl apreciam. În timp ce eu îl apreciam și eram fascinată de autobuz, de metrou, de tren, un coleg avocat spaniol îmi spunea: «Sunt atât de proaste!». Îi spuneam «Voi nu știți ce înseamnă să nu ai astfel de infrastructură»”.
Avocat pe tot teritoriul Spaniei. În România nu ar fi la fel de ușor
„Faptul că pot lua un tren dimineața la 7 și la 9 pot fi la Valencia, cu 30 de euro dus, 30 de euro întors, practic nimic, și poți presta servicii juridice pe tot teritoriul Spaniei… acest lucru ar fi incredibil în România. Chiar dacă mergi cu avionul, faptul că trebuie să aștepți un timp înainte te face să pierzi o zi întreagă. Aici, cu trenul mergi la Barcelona, Valencia sau Zaragoza imediat. Dacă am o întârziere cu o linie aeriană, nu primesc automat banii înapoi decât dacă vorbim de peste 3 ore. În Spania după ce trenul a întârziat 15 minute am primit banii integral pe bilet”, a detaliat ea.
România te „călește”
Uzuna a concluzionat că această apreciere mai mare pentru infrastructură se datorează contextului din care provin românii.
„Românul are o vorbă foarte înțeleaptă: Omul se obișnuiește cu binele. Noi venim din anumite realități în care a trebuit să ne adaptăm și să fim creativi. Aici când dai de o societate mai așezată, mai ordonată, în care lucrurile sunt mai predictibile, îți este mai ușor ca român să reziști la stres. Din punctul acesta de vedere, mi-a fost foarte ușor să mă adaptez în Spania ca româncă față de un alt avocat occidental”, a explicat Uzuna, evidențiind capacitatea poporului nostru de a se adapta și de a aprecia avantajele unei societăți mai organizate.