În emisiunea „Părinți prezenți” de la DC News TV, realizatoarea Loredana Iriciuc a discutat cu nutriționistul Anca Cooney-Soare despre cum să pregătim farfuria ideală pentru copii, punând accent pe alimente sănătoase și echilibrate din punct de vedere nutrițional.
Cum arată farfuria ideală pentru un copil
Anca Cooney-Soare a explicat: „În primul rând vorbim despre trei mese principale și două gustări, asta este clar. În farfuria ideală ar trebui să se regăsească 30% legume, 20% fructe, 30% proteină de calitate și în rest cereale. Produsele lactate sunt un pic în afara farfuriei. Iar apa este una foarte importantă.”
Fructe și legume:
- Legume: Legumele ar trebui să ocupe 30% din farfurie. Alegeți legume proaspete și colorate, cum ar fi morcovi, broccoli, spanac, roșii și ardei.
- Fructe: 20% din farfurie ar trebui să fie ocupată de fructe. Optați pentru fructe de sezon, cum ar fi mere, pere, banane, fructe de pădure și citrice.
Proteine de calitate:
- Proteine slabe: 30% din farfurie ar trebui să fie proteină de calitate. Alegeți carne slabă, precum pieptul de pui, curcan, pește, ouă și leguminoase (linte, fasole, năut).
Cereale integrale:
- Cereale: Cerealele integrale trebuie să completeze farfuria. „Cerealele înseamnă pâine cu semințe, pastele integrale, orezul brun, cereale integrale, granola, nu înseamnă pâine albă, chipsuri,” a precizat Cooney-Soare.
Importanța nutrițională
Cooney-Soare a subliniat că alimentele sănătoase sunt mult mai consistente din punct de vedere nutrițional decât alimentele care nu conțin decât calorii: „Alimentele despre care am vorbit sunt mult mai consistente din punct de vedere nutrițional decât alimentele care au calorii goale, care nu aduc niciun aport organismului.”
Implicarea copiilor în procesul de selecție a alimentelor
Un alt aspect important este implicarea copiilor în procesul de selecție și achiziție a alimentelor:
„Este foarte important să implicăm copilul în tot acest proces, inclusiv de când mergem la cumpărături. Trebuie să-i explicăm că în farfuria sa trebuie să se regăsească legume și să-și aleagă legume.
Trebuie să-i explicăm care sunt beneficiile și de ce este important să mâncăm legume, ce găsim în fructe și legume. Îi spunem că acolo sunt toate mineralele și vitaminele. Îi spunem că trebuie și un pic de cărniță și îl lăsăm să-și aleagă ceva sănătos,” a adăugat Cooney-Soare.