În cadrul conferinței „Tradiții Românești în Diaspora – II” de la DC News TV, preotul Nicolae Chilcos, Protopop al Protopopiatului Sicilia, a discutat despre contribuția românilor la comunitățile din diaspora, în special în Italia.

Românul este frumos, iar credința sa îl face și mai frumos

„Pentru mine, românul este un frumos și credința lui îl face cu atât mai frumos. De mulți ani le spun italienilor din Sicilia că o să vină ziua în care o să plângă după români. Când se vor împuțina, vor plânge după ei, pentru că suntem foarte serioși. Nu există pădure fără uscături, dar aici oamenii muncesc foarte mult. Sunt oameni care nu au mai mult de cinci zile libere în tot anul, ceea ce nu este normal. Prin asta ei deja vorbesc despre cine sunt, de unde vin. Oamenii noștri sunt învățați să suporte greul, după o perioadă lungă în care am suportat atâtea și atâtea,” a transmis preotul Nicolae Chilcos.

Tradițiile sunt conservate în Sicilia

Preotul a subliniat eforturile românilor din Sicilia de a se organiza și de a-și păstra tradițiile: „Noi ne-am organizat aici, am cumpărat o discotecă abandonată și am făcut un centru parohial în care am ospătat și Consulatul României care a venit aici și a făcut documente românilor, s-au organizat și secții de votare în curtea bisericii. Prin școala parohială și toate activitățile pe care le facem, dăm mai departe copiilor și nepoților noștri și, de multe ori, familiilor mixte. Sunt multe familii mixte de români și italieni și vin la noi și sunt foarte bucuroși,” a adăugat părintele.

Urmează Duminica Românilor de Pretutindeni

Referindu-se la evenimentele comunitare, Chilcos a menționat: „Deja am intrat în febra sărbătorii din 18 August, Duminica Românilor de Pretutindeni, în care ne organizăm și ne întâlnim tot protopopiatul. Am deja cuvântul consulului Cataniei că va participa și va fi în mijlocul nostru. Cu cântecelele și poeziile și activitățile pe care le-am desfășurat în tabăra de acum două săptămâni mergem acum la Duminica Migranților să arătăm părinților și întregii comunități din Sicilia ce am învățat,” a conchis acesta.