În cadrul conferinței „Tradiții Românești în Diaspora – II” organizată de DC News TV, preotul Paul Iulius Negoiță din Buzău a discutat despre evoluția culturală a românilor din diaspora și menținerea tradițiilor românești în comunitățile din străinătate.

„Este o nouă etapă în dezvoltarea culturală a noastră, a românilor. Forțez puțin semantica și mă întreb dacă nu cumva peste câțiva ani nu vom constitui noi diaspora pentru ei”, a transmis Paul Iulius Negoiță.

Cum sunt menținute tradițiile românești peste hotare

Gazda conferinței, Gabriel Nuță-Stoica, a abordat tema integrării și a menținerii tradițiilor românești în diaspora: „Sigur, la cât de mulți copii se nasc în familiile de români din diaspora nu este un scenariu chiar atât de departe. Luați contact cu ei, ce spun enoriașii care vin acasă din diaspora? Reușesc acolo să mențină tradițiile și obiceiurile sau nu?”

Negoiță a reflectat asupra prezenței românilor la evenimente internaționale și rolul important al Bisericii Ortodoxe Române în comunitățile din diaspora: „M-am uitat și eu la evoluția europeană a românilor la EURO 2024. Văzând atâția români la un meci și văzând că suntem cetățeni egali cu ceilalți și ne permitem să facem lucrul acesta m-am bucurat. Am realizat că până la urmă plecarea lor din țară nu a fost un eșec nici pentru națiune, nici pentru ei ca persoane.”

Biserica, un refugiu important pentru cei care au plecat în căutarea unei vieți mai bune

Referindu-se la feedbackul din diaspora, Negoiță a subliniat importanța relației dintre comunități și preoți: „În ceea ce privește feedbackul pe care ei ni-l oferă, acesta este unul extrem de valoros. Ei sunt mulțumiți și de relația cu preoții de acolo. Biserica s-a mișcat mult mai repede decât statul și a avut și mai mare credibilitate pentru că s-a apropiat de suflet. Am ieșit dintr-o perioadă în care statul avea sisteme de opresiune și multă vreme n-au crezut în stat. Biserica a mers totuși după români și a înființat parohii.”

Negoiță a evidențiat și continuitatea tradițiilor religioase în diaspora: „Românii vin și continuă tradiția familiei: continuă să-și boteze copiii, continuă să se căsătorească, vin în Biserica Ortodoxă Română. Nu vin nici cu superioritate, nici cu frustrare că au fost nevoiți să plece. Vin ca niște români adevărați, deci este clar că ceea ce se întâmplă în diaspora se întâmplă bine.”

Cum sunt primite familiile mixte când revin în România

Preotul a discutat și despre provocările și adaptările necesare în contextul intercultural al diasporei: „Sunt soți care își promovează mai bine propriile valori, sunt soți care le acceptă mai bine și probabil sunt soți care nu sunt atât de deschiși partenerilor. Dar și partenerii vin, am avut foarte multe căsătorii între români și străini. Dacă aveam competența am încercat să oficiem o parte în limba lor pentru a fi cu adevărat un moment special în viața lor.”

Negoiță a remarcat și diversitatea numelor copiilor în familiile mixte: „Sunt cupluri mixte și, aparent, este o problemă și cu numele copiilor. Nu mai sunt toate după standardul românesc din calendar, sunt unele câteodată greu de pronunțat. Dar acceptăm situația, trăim într-un spațiu intercultural. Este normal să adopți ceva din locul în care stai și să poți să te coordonezi ca nume cu cei cu care locuiești și așa mai departe.”