În cadrul unei emisiuni moderate de Flaviu Predescu, criticul literar Daniel Cristea-Enache a oferit o serie de reflecții asupra recentului Campionat European de Fotbal, evidențiind atât performanțele Echipei Naționale a României, cât și contribuțiile scriitorilor și jurnaliștilor sportivi din trecut.

Fenomenul european a luat sfârșit. Spania, învingătoare

„S-a terminat nu de mult timp Campionatul European, un fenomen nu numai european, ci global am putea spune. Am fost cu toții conectați – și nu numai bărbații. Sunt foarte multe femei, foarte multe doamne care sunt foarte bune specialiste și cunosc echipele, rezervele, urmăresc campionatele naționale,” a explicat Cristea-Enache, subliniind implicarea generală în eveniment.

Prestație bună a României în ciuda valorii scăzute

Referindu-se la Echipa Națională a României, Cristea-Enache a apreciat performanțele echipei și implicarea suporterilor: „Sigur, campionatul nostru este mai amărât față de cum era pe vremuri, dar Echipa Națională a României cu lotul destul de valori individuale a făcut o figură frumoasă. Cu toții am fost zic eu conectați cu performanțele și cu jocurile echipei României. Am fost fericiți împreună și am suferit împreună alături de Tricolori așa cum nu s-a mai întâmplat de multă vreme.”

Cristea-Enache a lăudat și prestația antrenorului Edward Iordănescu: „Mi-a plăcut foarte mult și prestația antrenorului Edward Iordănescu și felul în care s-a prezentat, felul în care și-a motivat jucătorii, chiar și felul în care vorbea engleză altfel decât antrenorii noștri de pe vremuri. Este un om modern și un antrenor care a reușit să facă o performanță notabilă cu un lot în mod evident aflat sub nivelul valoric al adversarilor noștri.”

Amintiri despre marii scriitori și jurnaliști sportivi

În discuția sa, criticul a adus în prim-plan și contribuțiile unor mari scriitori și jurnaliști sportivi români, precum Radu Cosașu, Fănuș Neagu și Ioan Chirilă. „Ioan Chirilă este o legendă a comentariului sportiv. Mai este un Chirilă celebru sau semi-celebru în această familie talentată, vorbim de fratele lui Tudor Chirilă, antrenor foarte bun la Dinamo la juniori,” a menționat Cristea-Enache.

Criticul literar a povestit și despre întâlnirile sale cu acești mari scriitori: „Eu l-am cunoscut pe Ioan Chirilă la Vila Scriitorilor de la Mare, când eram copii ne uitam la el ca la un zeu. Scriitorii erau ei importanți, dar nu ca Ioan Chirilă pe care îl citeam pe atunci în ziarul Sportul, așa cum i-am cunoscut și pe Radu Cosașu, Fănuș Neagu și pe alți scriitori și publiciști care erau literalmente pasionați de fotbal și de sport în general.”