Profesorul de matematică Mugurel Ștefan a participat la emisiunea DC Edu moderată de prof. univ. dr. Sorin Ivan, unde a subliniat o realitate cruntă a învățământului românesc.
Acesta a dat exemplul academicianului Constantin Năstăsescu care a reușit să urce pe culmile profesionale în ciuda faptului că s-a născut în mediul rural și nu a avut posibilități financiare.
Mesaj pentru părinții care vor să-și facă copiii matematicieni
„Dacă cineva vrea să-și trimită copilul la fotbal, patinaj sau gimnastică și vrea să fie sigur că va fi performant, ce trebuie să facă? Răspunsul este același: În primul rând trebuie testate abilitățile și talentul. Dacă descoperiți că e talentat la matematică, puneți-l să lucreze la matematică până «sare zeama din el».
Altfel nu se poate, așa se face performanță în orice fel de domeniu. Vrei să fii cel mai bun la patinaj? Trebuie să dovedești întâi că ai echilibru, că stai bine pe patine, și după aceea te antrenezi dimineața, la prânz și seara. Nu există altă metodă”, a transmis prof. Mugurel Ștefan la DC News TV.
Țara în care copiii din medii defavorizate sunt condamnați
„Credeți că în școală un elev găsește sprijinul necesar. Școala și profesorul au cadrul sau mecanismul să-l trateze diferențiat, să-l sprijine?”, a întrebat prof. Sorin Ivan.
„Aici, cu regret, este o problemă mai lungă de discutat. În principiu, dacă copilul este la o școală generală bună, sunt câteva în Capitală și câte una în fiecare județ, e bine. Dacă nu, cu regret în suflet…
Pot să spun povestea acad. Constantin Năstăsescu, care s-a născut într-un sătuc uitat de lume. A plecat de acolo, a făcut liceul la internat într-un orășel aproape de casă. După aceea a venit în București la Facultatea de Matematică, a ajuns autor de teoreme, academician doctor. Nu se mai poate așa ceva în ziua de astăzi, semnez!
Copiii care se nasc în comunități sărace, la sate, pot să aibă tot talentul nativ, nu au absolut nicio șansă. O spun cu regret și cu lacrimi în ochi că se pierd”, a conchis Ștefan.