Admiterea la liceu doar pe baza notei de la Evaluarea Națională este încă o problemă în România, însă interesul pentru a o remedia nu este unul crescut. Subiectul a fost dezbătut în cea mai recentă ediție a emisiunii DC Edu de la DC News TV.

Admiterea la liceu, fără un filtru adevărat

„Prin rezultatele foarte bune pe care copiii le iau la Evaluarea Națională, aceștia au poarta deschisă către colegiile foarte bune. Nu punem încă un filtru, adică un examen de admitere special. Explicația se raportează tot la gradul de satisfacție al societății în ideea de a nu tulbura prea mult apele. Eu văd o continuitate ca mentalitate cu epoca anterioară”, a transmis prof. univ. dr. Sorin Ivan în emisiunea pe care o moderează în fiecare luni la DC News TV.

Toți se gândesc la confortul lor, nimeni nu se gândește la profesori

„Râd pentru că toată lumea se gândește la confortul personal. Dar la confortul meu de la clasă se gândește cineva? Mă duc în clasă și am doi copii foarte buni, vreo trei-patru copii buni. E o plăcere să lucrez cu ei! Și după-aia? Mai sunt încă 20… Cum fac eu orele alea de matematică? Este păcat!”, a răspuns prof. Mugurel Ștefan.

La celelalte materii cum sunt testați elevii?

„Întrebarea este mult mai largă și include și ce se întâmplă la celelalte materii. Noi nu avem poza decât pentru limba română și matematică. Este posibil să fie mari surprize la celelalte discipline pentru că nu avem nicio măsurătoare. Ele se leagă între ele, fizica și chimia cu matematică.

Astfel, dacă rezultatele sunt mai slăbuțe la matematică, în mod evident că la fizică sunt și mai slabe, la chimie și mai slabe. Totul se leagă, iar poza nu o avem decât pentru matematică și limba română”, a transmis și prof. Ovidiu Șontea.