Rocio Martinez este o cubaneză care a venit la studii universitare în România și a descoperit o cu totul altă lume față de Cuba natală. Aceasta a participat la emisiunea Diaspora în Direct de la DC News TV, moderată de Bogdan Bolojan, pentru a arăta cum i s-a schimbat viața după ce a părăsit țara comunistă din Caraibe.

„Până acum nu am trăit cu adevărat”

„Pentru mine venirea aici chiar a fost un șoc. Acolo nu sunt magazine și am spus-o în videoclipuri: Pentru mine a fost a doua naștere. Am zis «Până acum nu am trăit cu adevărat» cât am fost în Cuba.

Eu nu știam ce înseamnă feluri de brânză, feluri de cașcaval, nu am văzut un magazin plin de carne. Nu există așa ceva în Cuba. Înțeleg că este puțin incredibil pentru alții, dar chiar așa este”, a explicat Rocio Martinez.

România, plină de nostalgici după comunism

„Noi putem să înțelegem situația pentru că România a fost o țară comunistă până în 1990. Cei care nu au prins vremurile știu de la părinți și bunici. Sunt povești în care și în România se mânca pe cartelă, erau cozi, de multe ori alimente lipsă. Se stătea la coadă că poate prinzi un kilogram de carne sau ulei. Ție îți vine să crezi că mulți dintre cei mai învârstă deplâng comunismul, uitând de perioadele cu lipsuri?”, a adăugat gazda emisiunii.

Trebuie să apreciem libertatea de exprimare

„Fiecare are dreptul la o părere, nici nu cred că vor putea să și-o schimbe vreodată. Uneori trebuie să apreciem și lucrurile pe care le avem. Înțeleg că era o vreme în care aveau un loc de muncă sigur, dar poate că lipsea cel mai important lucru pentru viață din punctul meu de vedere: libertatea.

Dacă nu ai libertate, nu ai nimic. Nu poți să trăiești cu frica să te exprimi sau să faci ceva că mergi la închisoare. Am citit și eu literatura comunistă și așa a fost și aici. Este greu și este păcat că uneori oamenii uită lucrurile rele, dar nu putem să fim fericiți doar că avem o felie de pâine. Ne dorim să avem o viață bună, nu vorbesc de lucruri materiale, ci să trăim fără frică și fericiți”, a adăugat Rocio.