Laura Epuraș de la Cavaleria Capitalei a participat la emisiunea DC Anima moderată de Tudor-Tim Ionescu la DC News TV, unde a explicat care sunt atribuțiile forțelor de ordine călare.

Patrule pentru siguranța cetățenilor. Caii sunt extrem de bine îngrijiți

„Pentru unii cetățeni care ne văd pe stradă suntem frumoși, ne admiră, iar pentru alții nu. Aș vrea să înțeleagă cei care se uită acum la noi că noi nu suntem acolo pentru a-i încurca cu nimic, ci suntem acolo pentru siguranța lor când merg pe stradă. Chiar și când suntem în patrulă prin parc facem de fapt o misiune de menținere a ordinii publice în colaborare cu forțele de poliție.

Mai sunt și cartiere unde mașinile ajung cu greutate cum ar fi zona periferică a Bucureștiului. Mai avem și zonele cu infracționalitate ridicată unde aceste patrule sunt foarte eficiente. Noi, acum, pe perioada aceasta de căldură nu ieșim decât noaptea, spre orele serii, undeva la 00:00, când animalele se simt confortabil. Nu le chinuie nimeni.

Am auzit și din mulțime că noi chinuim aceste animale. Nu sunt chinuite, sunt extrem de bine îngrijite. Jandarmii își îngrijesc caii ca și cum ar fi copii”, a transmis Laura Epuraș la DC News TV.

Un jandarm călare, cât 30 de scutieri

„Jandarmeria călare participă la toate misiunile la care participă Jandarmeria în general. Noi suntem ultima forță de restabilire a ordinii publice. Un jandarm călare este echivalentul a 20-30 de scutieri.

Avem un antrenament mai special. Nu ne antrenăm doar noi, ci ne antrenăm și caii. Am colegi care au participat la un concurs peste granițe, luna trecută, între forțele de jandarmerie și poliție europene. Sunt mândră de ei.

Ca misiuni le avem pe cele de menținere, de asigurare și de restabilire. Cele de restabilire sunt mai dificile și nu ne dorim să existe, dar după cum știți au fost. Caii noștri sunt antrenați să treacă chiar și prin foc fiindcă există astfel de situații în stradă. Caii noștri nu trebuie să se sperie de nimic”, a adăugat ea.