Prof. univ. dr. Olga Simionescu a fost invitatul săptămânii al emisiunii Academia de Sănătate realizată de prof. univ. dr. Irinel Popescu și jurnalistul Val Vâlcu la DC News TV, în fiecare joi de la 18:00.

Melanomul este o boală agresivă și cu prognostic rezervat

„Revenim la melanom, această boală cunoscută ca fiind extrem de agresivă și cu prognostic rezervat. Întreb în primul rând dacă frecvența cu care se diagnostichează crește în sezonul de vară”, a transmis prof. Irinel Popescu.

„Vă amintiți că am scris în tratatul dvs. de chirurgie acum foarte mulți ani capitolul despre melanom unde arătam că în România melanomul pe care îl depistăm este un melanom avansat. Astăzi, incidența melanomului este în creștere, în ciuda programelor educaționale de observație pe melanom”, a răspuns prof. Olga Simionescu.

România, în rândul țărilor civilizate

„Este interesant și important că îl prindem totuși în faze precoce. Prindem indici ca în Europa civilizată, ca în Europa de Vest. Se spune că gradul de civilizație al unui popor este gradul indicelui Breslow, cel al grosimii tumorale, care reprezintă practic CNP-ul melanomului. Cu cât este mai mare, cu atât este mai grav

Am crescut ca incidență, având depistajul foarte bun și dispunând de melanoscop, lucruri pe care acum mulți ani nu le aveam. Dacă am îmbunătățit screeningul, sigur că prindem melanomul. Dar ce este cel mai important? Dacă indicele Breslow este sub un milimetru, operația corect executată îi salvează viața pacientului și atunci este fără de preț”, a adăugat Simionescu.