Președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), Mugur Ciuvică, a discutat modul în care România a gestionat situația de la începutul războiului în Ucraina.

În cadrul emisiunii “Miercurea Neagră” de pe DC News TV, alături de analistul politic Bogdan Chirieac, Ciuvică a discutat despre rolul vital al NATO și Uniunii Europene în asigurarea securității și stabilității economice a României.

România și războiul la graniță

Mugur Ciuvică a subliniat că România s-a comportat exemplar de la începutul conflictului în Ucraina.

“România s-a comportat foarte bine. Așa trebuia să se comporte. Sunt vrăjeli cu suveranisme, ce suveranisme când ai războiul la graniță?” a declarat Ciuvică, evidențiind importanța păstrării unei relații strânse cu NATO și Uniunea Europeană.

Fără sprijinul acestor alianțe, România ar fi într-o poziție extrem de vulnerabilă. “Noi fără NATO suntem frunză în vânt la apărare, ne mănâncă rușii. Nu că ne mănâncă, ne înghit în somn”, a adăugat el, subliniind pericolele unei posibile agresiuni rusești.

Importanța alianțelor strategice

Ciuvică a făcut o comparație între situația economică a României și cea a Republicii Moldova, subliniind cât de esențială este apartenența la Uniunea Europeană.

“Fără Uniunea Europeană, suntem Republica Moldova. În 6 luni, un an, suntem ca Republica Moldova, mâncăm de pe jos”, a spus el, argumentând că UE oferă României stabilitate economică și acces la resurse vitale.

În acest context, apartenența la NATO și UE nu este doar benefică, ci absolut necesară pentru securitatea și prosperitatea țării.

“De când cu războiul în mod special, eu n-am ce să le reproșez din punctul ăsta de vedere [guvernanților]. Ăsta e drumul în momentul ăsta”, a mai transmis Ciuvică.

Războiul rece modern și poziționarea României

Discuția a continuat cu analiza contextului geopolitic global, pe care Mugur Ciuvică l-a descris ca fiind un nou război rece între Occident și blocul dictatorial format din Rusia și China.

“Occidentul e în război rece cu zona astalaltă dictatorială Rusia, China… Suntem în război rece, noi suntem de partea bună a baricadei, foarte bine”, a afirmat președintele GIP.