Marius Chircă, reprezentantul asociației Kola Kariola, a abordat problema sfaturilor neavizate care circulă pe grupurile de social media, în cadrul interviurilor DC Anima, moderate de Tudor Tim Ionescu pe DC News TV.

El a evidențiat riscurile grave pe care aceste informații le pot reprezenta pentru sănătatea animalelor de companie.

Sfaturi periculoase pe Facebook

„Văd pe grupuri, că am acces la ele fiindcă asta fac, sfaturi care pun în pericol viața animalului”, a spus Marius Chircă.

El a subliniat că mulți oameni oferă sfaturi extrem de periculoase, care pot duce la moartea animalului. „Dacă erau unu-doi, intram și le scriam, dar sunt cu sutele”, a adăugat Chircă, arătând amploarea problemei.

Asemănări cu experții de ocazie

Chircă a comparat aceste grupuri de discuții cu fenomenul experților de ocazie care au apărut în timpul pandemiei de COVID-19 și conflictului din Ucraina.

„Sunt aceeași cu Covidul, aceeași cu războiul”, a explicat el, subliniind că aceiași oameni se transformă brusc în experți în medicină veterinară.

Sfaturi neavizate și consecințele lor

Problema principală este că majoritatea sfaturilor oferite pe aceste grupuri sunt total neavizate. „În câteva minute ai sute de sfaturi de la oameni care n-au nicio legătură cu medicina veterinară”, a subliniat Chircă.

El a menționat că doar câțiva dintre acești oameni îndeamnă la consultarea unui veterinar, în timp ce restul oferă soluții periculoase, precum „dă-i cu spirt, dă-i cu acetonă”.

Lipsa de educație și implicare

Chircă a pus problema educației și responsabilității oamenilor față de animalele de companie. „Cine-i educă pe oamenii ăia?”, a întrebat retoric el, subliniind că lipsa de educație duce la lipsa de reacție adecvată atunci când un animal suferă pe stradă. „Ce pretenții să mai am ca cineva să aibă o reacție atunci când vede un animal vai de capul lui în stradă?”.