Sociologul Alfred Bulai a predat o lecție de istorie politică privind alegerile prezidențiale, reamintit că retrăim un moment care a mai avut loc și acum 24 de ani.
Potrivit sociologului, invitat permanent la podcastul Nod în papură de la DC News TV, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au o luptă grea în față dacă doresc să obțină votul românilor pentru prima funcție din stat.
Istoria se repetă
„Readuc aminte chestia asta românilor: pentru turul II la prezidențiale ai nevoie de 5-6 milioane de voturi. Klaus Iohannis a luat și peste 6 milioane. Atenție, acești oameni, cei doi (n.r., Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu), sunt departe de acele voturi. Cu alte cuvinte, nu este deloc simplă povestea, iar din acest punct de vedere au o problemă cât casa.
Ei acum se gândesc că nu mai e nimeni, că au aranjat ca și cum am merge la EURO, dar jucăm doar noi și Albania, restul nu se prezintă. E o glumă. În această ecuație, mai mult ca sigur pierd amândoi”, a explicat Alfred Bulai, partenerul de discuție al jurnalistului Val Vâlcu de la Nod în papură.
Un președinte trebuie să poată să negocieze
„În 2000 s-a întâmplat ceva similar, când Stolojan cu Isărescu erau pe același bazin electoral. S-au certat între ei, deși era clar că sunt pe același bazin și că pierd voturi. Am făcut cercetare atunci după alegeri și o parte dintre oameni mi-au zis că s-au răzgândit, pentru că li s-a părut că a fost o chestiune de prost gust că nu au fost în stare să negocieze.
Nu poți să fii președinte dacă nu poți nici măcar atâta lucru. Acest lucru nu este văzut bine de lume, iar asta este important pentru că președintele are nevoie de 80% din voturi de la alte partide”, a adăugat sociologul.
„Păi în ecuația asta, Elena Lasconi are nevoie de 95%, fiindcă USR a luat 5-6%”, a comentat Val Vâlcu.