În cadrul unui interviu pentru DC Medical și DC News, Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice, a explicat în detaliu abordarea complexă a tumorilor neoplazice și metodele utilizate pentru tratarea acestora.
Caracteristicile agresivității tumorilor
Dr. Dediu a început prin a sublinia că patologia neoplazică, indiferent de organul afectat, manifestă agresivitate în două moduri principale: invadarea structurilor organului în care s-a dezvoltat și răspândirea în restul organismului.
“Sigur că în decursul evoluției lucrurile astea sunt în dinamică, în sensul că de regulă pentru tumorile mai mici să considere că rămân cantonate la nivelul de organ unde au luat naștere, pe măsură ce tumora se dezvoltă, probabilitatea dezvoltării metastazelor este mai mare” a explicat Dr. Dediu.
Obiectivele tratamentului
Abordarea unei tumori, indiferent de localizare, are două obiective principale: controlul local și prevenirea diseminării metastazelor.
“Pe de o parte, controlul local, respectiv controlul zonei unde s-a dezvoltat, care se realizează prin metode chirurgicale, de regulă prin scoaterea tumorii sau, dacă nu este posibil, atunci radio-terapia este o a doua variantă de terapie locală” a afirmat Dr. Dediu.
Metodele terapeutice complementare
Pe lângă controlul local, tratamentele sistemice sunt esențiale pentru a preveni răspândirea tumorii în organism.
“Tratamentele sistemice, cum le numim, au în vedere tocmai această posibilitate de diseminare și ca atare, cele trei modalități trebuie să se utilizeze într-un mod complementar” a subliniat Dr. Dediu, referindu-se la chirurgie, radioterapie și tratamentele sistemice.