În emisiunea „Miercurea Neagră” pe DC News TV, Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), a discutat despre conflictul dintre valorile tradiționale și noile mișcări sociale, aducând în discuție exemplul specific al Elenei Lasconi și încercările acesteia de a unifica diverse grupuri sociale și politice.

Critica mișcării #rezist

Ciuvică a început prin a critica mișcarea #rezist, subliniind că membrii acesteia par să creadă că ei sunt pionierii schimbării.

„Oamenii ăștia pare într-adevăr că s-au născut, dar #rezist așa sunt, de când au apărut ei. Tot timpul au dat impresia că de aici încolo începe viața pe Pământ. Până acuma n-a existat viață pe Pământ. Ei aduc viața pe Pământ”, a spus Ciuvică, referindu-se la atitudinea aparent exclusivistă și revoluționară a mișcării USR.

Elena Lasconi și provocarea de a unifica valori divergente

Ciuvică a continuat discuția, aducând în atenție cazul Elenei Lasconi, primarul municipiului Câmpulung. El a menționat eforturile acesteia de a combina valorile comunității LGBT cu simbolurile religioase tradiționale.

„Acum a venit Lasconi, care mi se pare un om de treabă, n-am absolut nimic cu ea, dar s-a gândit ea că, «Eu combin și LGBT-ul și crucea». Să fie și cu crucioaca la gât, și cu LGBT-ul în partid”, a explicat el.

Ciuvică a subliniat că aceste eforturi sunt dificil de realizat deoarece cele două grupuri au valori fundamental diferite.

Incompatibilitatea valorilor

Ciuvică a ilustrat această incompatibilitate folosind o metaforă populară, comparând situația cu încercarea de a combina capra și varza.

„Astea se resping natural. Nu trebuie să faci politică, trebuie să știi cu capra și varza. Cum să unești capra cu varza, că se mănâncă”, a spus el.

Ciuvică a argumentat că încercarea de a atrage simultan suporteri ai comunității LGBT și susținători religioși este sortită eșecului deoarece:

„Cine vrea să voteze LGBT-ul nu votează și cu crucile la gât, că votează LGBT-ul… vii cu crucea la gât nu te mai votează LGBT-ul. Nu o voteze și LGBT-ul, și pupătorii de moaște același partid”.