În emisiunea „DC Conducem”, moderată de Florin Răvdan pe DC News TV, expertul auto Titi Aur a discutat despre riscurile și implicațiile depășirii coloanelor de mașini, subliniind importanța respectării regulilor de circulație pentru a preveni accidentele.

Titi Aur a oferit o perspectivă detaliată asupra comportamentului la volan și a problemelor întâmpinate de șoferi în trafic.

Depășirea coloanelor: o practică periculoasă

Titi Aur a explicat că încălcarea regulii privind depășirea coloanelor de mașini se întâmplă des în trafic, dar este ignorată până și de organele de control, deși această practică poate duce la accidente grave.

„Povestea asta cu depășirea de coloană sau de mai multe mașini este neștiută și în orice caz nebăgată în seamă de multe ori chiar de către organele de control. Regula este foarte corectă, interdicția este foarte corectă, ar trebui aplicată, nu se aplică”, a subliniat el.

Co-autorii accidentelor

Aur a menționat că, de multe ori, vinovații nu sunt doar cei care depășesc coloanele, ci și cei care nu păstrează distanța regulamentară între vehicule.

„Sunt și co-autori, nu doar ăla care depășește coloana este vinovat de multe ori, ci chiar și cei care stau foarte aproape unul de altul, că dacă ar sta la distanța regulamentară, atunci ai putea să depășești”, a explicat expertul auto.

El a accentuat că păstrarea unei distanțe corecte ar putea reduce numărul de accidente.

Dificultăți în respectarea regulilor în România

Fostul pilot de raliuri a evidențiat dificultățile întâmpinate de șoferi în respectarea regulilor de circulație pe drumurile din România, oferind ca exemplu DN1 între Ploiești și București.

„Oricum în România este foarte greu să respecți regula, că dacă vii de exemplu pe DN1 dinspre Ploiești până la București, în mod special de la Corbeanca, Balotești, până la București, indiferent pe ce bandă ești, dar mai ales dacă ești pe banda doi sau pe banda trei și încerci să mergi la distanța corectă, adică la cele 2s, n-ai nicio șansă”, a spus el.

Efectele negative ale comportamentului agresiv în trafic

Aur a descris cum comportamentul agresiv al șoferilor, care nu respectă distanța regulamentară și încearcă să depășească coloanele, nu aduce beneficii reale.

„Sigur vin unii care se bagă în față și pe formula «ia uite fraierul ăsta, la ce distanță stă, ia să mă bag eu» și atunci este așa un furnicar continuu. Vezi mașini care te atacă, să zic, în tot felul de variante, începând de la Săftica, Balotești, Otopeni.

Dar când ajungi în Băneasa sau când ajungi la Arcul de Triumf, sunt totodată cu tine acolo. Adică n-au câștigat mai mult timp. Nu au făcut nimic, au trecut de pe o coloană pe alta, văzând la un moment dat că o coloană merge mai repede”, a explicat el.