Recent i-am adresat lui Titi Aur o întrebare legată de condusul în cea mai înaltă treaptă în oraș. La cele mai multe mașini, să șofezi astfel presupune să depășești puțin limita de viteză în oraș.

Ce este de făcut

„Este o întrebare dificilă. O mașină este gândită să meargă economic la drum lung. Acolo se găsește compromisul și se ajunge la o viteză de 60 km/h cu treapta maximă. Din păcate, cu viteza aceea nu mergi nici la drum lung fiindcă vrei să mergi cu 90 km/h, dar nici în localitate nu ai voie să mergi.

În localitate oricum nu ai cum să mergi pentru că vorbim de o viteză constantă de 60 km/h. Nu se pune dacă accelerezi și frânezi. Marea economie în localitate este să nu accelerezi brusc și să reduci din timp. De aceea mașina hibrid este foarte rentabilă în oraș. Fiindcă frânarea se face prin sistemul de recuperare a energiei. Astfel că energia pe care o pierzi accelerând o recuperezi ulterior”, a transmis expertul în condus defensiv.

Care este secretul

„În localitate, nu voi merge niciodată cu o viteză constantă. Vorbesc de orașe fiindcă într-un sat mă întreb dacă merg legal cu 50 km/h sau economic cu 60 km/h. Trebuie să merg legal, dar sunt și localități în care pot merge cu 60-70 km/h.

Trebuie în final să accepți că vei consuma puțin mai mult combustibil mergând legal. Și oricum este o diferență foarte mică de consum”, a adăugat Titi Aur.