Porumbeii urbani i-au exasperat pe Val Vâlcu și Alfred Bulai, care au dedicat timp de emisiune acestei probleme a înaripatelor care murdăresc orașul și fac scandal.

Mizerie pe mașini de la păsări și duzi

„Începem cu întrebări fundamentale, chiar existențiale: Ce poți asorta la petele lăsate de duzii din oraș pe mașini? Ce merge mai bine cu caroseria: găinațul de porumbel sau de cioară?”, a spus cu umor Val Vâlcu în startul emisiunii Nod în papură de la DC News TV.

„Vorbeam exact de chestia asta acum câteva zile cu cineva. Stau la bloc în Drumul Taberei de 24-25 de ani. În ultimii ani, dar mai ales anul ăsta, a crescut numărul acestor vietăți la un nivel aberant.

Repet, stau în același loc, dar au devenit agresivi, rup plasele de insecte, fac scandal non-stop. Într-o țară normală mai sunt și exterminați. Nu e normal”, a răspuns sociologul Alfred Bulai.

Cum se numesc cei care împrăștie grăunțe porumbeilor în cartiere

„Acest lucru se întâmplă cu speciile pe cale de dispariție cum ar fi cormoranii. Știi ce se întâmplă? Guguștiucii sunt de fapt acei cetățeni care intră la Mega Image, cumpără o sacoșă de grăunțe, și încep să o împrăștie porumbeilor”, a spus cu umor Vâlcu.

Prezența animalelor trebuie să fie minimală în orașe

„Da, au de mâncat. Într-o țară normală și într-o administrație locală ai grijă ca animalele să fie prezente minimal în oraș. Mai ales că am avut problema cu câinii vagabonzi. Eu nu vorbesc de cineva anume, dacă ajungi să ții porumbei în sufragerie chiar e o problemă, nu înseamnă că ești iubitor de animale.

Dar într-un oraș nu trebuie să ai decât un număr minimal de animale. În niciun caz nu trebuie să ai șoareci, șobolani, câini, pisici care trăiesc pe stradă și nici tone de păsări care nu au ce să caute decât în zona verde. Aici la mine sunt zeci de porumbei într-un areal mic de tot. Noroc că dorm noaptea că ar fi chiar demență”, a adăugat sociologul.

„Înainte de renovarea multor case din cartierul în care stau la bloc erau rândunele și lilieci care înhățau insectele. Nu te deranjau cu nimic, era o soluție ecologică”, a conchis Vâlcu.