În cadrul unui interviu la DC News TV, moderat de jurnalistul Val Vâlcu, Dr. Cornelia Preda, șefa Secției de Neonatologie SANADOR, a explicat modul în care alimentația mamei influențează aroma lichidului amniotic și laptele matern, având un impact semnificativ asupra copilului.
Influența alimentației mamei asupra copilului
„În funcție de ceea ce ai mâncat, aroma lichidului amniotic este modificată și de aceea se spune că dacă ai mâncat ceapă și usturoi toată sarcina, este posibil copilul să-ți accepte laptele fără să zică nimic, dacă tu continui să mănânci aceleași lucruri.
Dacă n-ai mâncat și este o aromă nouă, nu s-ar putea să nu tolereze un lapte care-i modificat un pic la gust și la miros. Laptele este al doilea semnal pe care îl primește copilul. Ce mănânci tu ca și mamă care alăptează, îl pregătește pe copil să mănânce legume, ceea ce nu se mai întâmplă în afară de cartofi prăjiți în zilele de azi. Îl ghidezi să mănânce alimente sănătoase. Deci tu ca mamă ai o responsabilitate”, a expus doctorul.
Rolul laptelui matern în dezvoltarea copilului
„De asemenea, laptele de mamă își modifică compoziția în timpul suptului. La început este mai apos, își astâmpără setea, iar la sfârșitul mesei laptele este mai gras și dă senzația de sațietate și copilul doarme mai bine, spațiază mesele mai bine și crește bine în greutate.
Dacă ai în biberon o chestie care are aceeași compoziție tot timpul, copilul nu primește niciun semnal că s-a terminat masa și normal că mănâncă cantități mai mari. Asta e dovedită pe studii.
Chiar dacă tu te străduiești să pui o compoziție similară cu laptele de mamă, dar numai faptul că mănâncă din biberon și având aceeași compoziție tot timpul, asta îl face să mănânce cantități mai mari”, a conchis aceasta.