Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Municipiului București, a abordat subiectul protejării clădirilor istorice și a spațiilor verzi în cadrul emisiunii DC Votez, moderată de Bogdan Chirieac pe DC News TV.

Critici la adresa actualului primar general

Firea a criticat abordarea actualului primar general, subliniind că acesta ar fi acționat unilateral și contrar Constituției.

„O lege admit că poate fi incompletă, orice lege e perfectibilă. Dar noi, ca cetățeni, trebuie să venim și să spunem: articolul 57 alineat 3 este greșit. Mă duc în Parlament, am colegi în Parlament, modificăm și atunci nu mai blocăm pe nimeni, pentru că noi considerăm că un cuvânt dintr-o lege este greșit”, a transmis Firea la DC News TV.

Lipsa protejării clădirilor și spațiilor verzi

Fostul primar general al Capitalei a subliniat că succesorul său nu a protejat nici spațiile verzi, nici clădirile de patrimoniu, nici clădirile vechi care nu fac parte din patrimoniu, dar sunt importante pentru cultura și istoria orașului.

„Domnul primar general nu apără nici spațiu verde, nu apără nici clădirile de patrimoniu, nu apără nici clădirile vechi, foarte frumoase, care nu sunt de patrimoniu, dar sunt vechi și țin de cultura noastră, de istoria noastră, și trebuie prezervate, dar care sunt proprietate privată”, a adăugat politicianul PSD.

Propunerea de soluție

„Ce l-a împiedicat pe domnul primar general să vină în fața Consiliului General cu un proiect de hotărâre și să ceară vot Consiliului General în care să spună toate clădirile din București care sunt vechi, care vorbesc despre istoria noastră, cultura noastră, tradiția noastră, dar care nu fac parte din patrimoniu, nu sunt inventariate ca atare de către Ministerul Culturii, dar sunt frumoase, noi să le expropriem, să despăgubim proprietarii?

Să decidă bucureștenii dacă sunt de acord să plătească zeci de milioane de euro despăgubiri actualilor proprietari, conform constituției, că nu eu i-am făcut proprietari. Nici eu, nici domnul Dan, nici cetățenii. Au acte de proprietate. Dacă nu sunt corecte, justiția trebuie să decidă asta, nu decidem noi, că intrăm într-un alt subiect”, a conchis aceasta.