Fostul pilot de raliuri Titi Aur a asemănat noile podețe și șanțuri de pe marginea drumurilor care trec prin anumite localități din România drept „zidul morții”.

Expertul în conducere defensivă a făcut declarațiile la DC News TV, insistând că deși are o experiență amplă de condus nu ar putea probabil să evite o tragedie în cazul unei derapări din cauza condițiilor de drum.

„Mă îngrozesc”

Întrebat despre noile șanțuri de beton apărute în localitățile din România, Titi Aur a răspuns:

„Este groaznic. Am o viață de mers la raliuri. Am mers la limită și am trecut prin tot felul de șosele periculoase și cu râpă și cu muncă și cu de toate. Am îmbătrânit acum poate, dar am ajuns să merg prin astfel de localități în care acele șanțuri și capete de podeț sunt atât de agresive încât mă îngrozesc.

Îmi imaginez că orice mică greșeală, orice frânare în alunecare, orice depășire, poate duce în zidul morții. Dacă pe o șosea pe modelul vechi frânai, ieșeai în decor, te opreai într-un gard, acum nici de ruleta rusească nu mai vorbim. Dai în șanț, te răstorni, te pune pe plafon imediat”.

Siguranța, pe ultimul loc în proiectarea acestor construcții

„Nu înțeleg cum și de ce au fost aprobate astfel de îmbunătățiri sau reabilitări de drumuri fără să se țină cont de siguranță. Da, din punct de vedere al rezistenței este o variantă bună: s-a întărit acostamentul, curge apa, sunt podețe, vor ține mult, dar cred că vor omorî și mulți oameni.

Dacă pe o șosea uscată probabilitatea să te duci în șanț este foarte mică, atunci când vine toamna cu mâzgă și când vine iarna cu polei… ce faci? Scapi mașina, faci două derapaje… eu, cu toată experiența mea să stăpânesc mașina nu cred că aș fi în stare într-o situație din aceea să găsesc o soluție bună. Nu există. Având o mașină bună și cunoștințe de a stăpâni o mașină nu ai vreo șansă. Nu pot să înțeleg cum se poate aproba așa ceva”, a adăugat expertul în conducere defensivă.

La ce viteză vorbim de un impact fatal

În cazul ipotetic în care ne-am ciocni frontal de un obiect din beton într-o localitate, viteza de 60 km/h poate fi fatală în cazul în care nu purtăm centură de siguranță, arată studiile.

Este important de reținut că viteza excesivă este una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave și că gravitatea consecințelor crește direct proporțional cu viteza la care se produce accidentul.

Prin urmare, chiar și la viteze relativ mici, impactul poate fi fatal, mai ales dacă nu sunt respectate măsurile de siguranță, cum ar fi purtarea centurii de siguranță. Este crucial să respectăm limitele de viteză în localitate și nu numai, dar și să conducem prudent pentru a reduce riscul de accidente grave sau fatale.