Tinerii sunt atrași să intre rapid pe piața muncii imediat ce își termină studiile. Tendințele recente arată că tinerii sunt interesați de câștiguri financiare cât mai mari și că sunt dispuși să accepte condiții de muncă foarte grele pentru a obține banii de care au nevoie.

Salarii și condiții de muncă

„Tinerii din ziua de astăzi mai sunt atrași să intre rapid pe piața muncii, imediat ce își termină studiile. Cu ce salarii pornesc aceștia?”, a întrebat Mihai Ciobanu, gazda emisiunii Totul despre Bani.
„Tinerii sunt interesați – și asta putem vedea din diferitele raportări legate de recrutări în masa tineretului – de venitul net. Pentru că ei sunt pe principiul «Astăzi trăiesc, astăzi am nevoie de banul net», drept pentru care acceptă condiții de muncă foarte grele.
De exemplu, cei care sunt într-un call-center în care lucrează câte 12-14h/zi, deci depășesc cu mult prevederile legale, nu-și cunosc drepturile legate de acest lucru, nu au sindicat, n-au aderat la un sindicat, nu cunosc ce drepturi au sau ce responsabilități ar trebui să fie într-o formă sau alta”, a explicat Bogdan Hossu, președintele CNS – Cartel Alfa.

Educație pentru viitorul lucrător

„Am încercat cu Ministerul Educației să introducem în loc de atâtea ore de religie sau de antreprenoriat – că nu îi facem pe toți antreprenori – ore legate de responsabilitățile și drepturile lucrătorilor pentru că marea majoritate a elevilor care vor ieși de pe băncile școlii vor deveni lucrători în diferite entități sau în diferite domenii de activitate. Neștiindu-și drepturile e greu să înțeleagă ce pierd legat de acest lucru”, a expus Hossu la DC News TV.