Bullying-ul reprezintă o problemă serioasă în rândul copiilor și adolescenților. De ce ajung copiii să facă bullying? Cum putem preveni aceste comportamente distructive? Coach-ul transformațional pentru părinți Alexandra Șerb ne spune mai multe despre acest fenomen direct din platourile DC News TV.
Frustrările din copilărie
„Trebuie să ne uităm de ce ajung copiii să dea bullying. Cred că e esențial și poate ne gândim «eu nu-mi bat copilul, de ce ar face asta?», dar există și alte forme prin care copilul poate resimți autoritatea într-un mod nesănătos în casă.
Poate îmi manifest puterea într-un mod abuziv asupra lui, verbal sau emoțional și asta creează frustrare și ceea ce învață copilul din modelul ăsta este modelul de putere. Dacă sunt mai mare și mai puternic, am dreptul să-i provoc durere unuia mai mic și atunci mă duc în zona unde și eu o să mă simt un pic mai mare și mai puternic decât altul și o să-i creez același scenariu. Astfel, o să procesez și eu cumva ceea ce nu înțeleg că mi se întâmplă acasă”, a expus Alexandra Șerb.
Factori care conduc la bullying
„Este de fapt o durere și acolo. Când vedem lucrurile astea sunt de fapt dureri dedesubt. Ca să ajungem să prevenim asta ca părinți, acasă, ca să mergem un pic și în zona de soluții, cred că cel mai important este să oferim o educație emoțională și să vedem felul în care ne raportăm la copil atunci când are emoții puternice și felul în care își simte furia și frustrarea.
Noi ne naștem cu o capacitate foarte mare de a ne simți emoțiile. Noi ne naștem plângând, așa că avem o intensitate foarte mare. Deci capacitatea noastră e foarte mare să ne simțim emoțiile de la 0-100, dar abilitatea de a ni le gestiona este 0”, a subliniat aceasta.
Educația emoțională ca soluție
„Ceea ce noi avem nevoie să facem cu copiii, ca părinți, este nu să negăm emoțiile sau să-i spunem nu le mai simți. «Nu mai simți furia că nu-mi place, nu pot să stau cu ea, nu pot să te învăț să o gestionezi».
Nu, noi avem nevoie să le creștem abilitățile de gestionare a furiei. Ce pot să fac cu corpul meu atunci când simt acea energie foarte puternică cu care vine furia, fără să-i fac rău celui de lângă mine?
Pentru că se poate, despre asta este vorba. Asta înseamnă educație emoțională. Nu să spunem copilului să nu mai fie furios, ci «Hai să-ți arăt ce poți face cu corpul tău atunci când simți furia fără să faci rău celui de lângă tine»”, a conchis ea.