În ultimele decenii, biodiversitatea globului a suferit un declin alarmant. Studii recente arată că multe specii de animale și plante sunt pe cale de dispariție, iar acest fenomen are repercusiuni grave asupra echilibrului ecologic. Geograful Dragoş Măntoiu este invitat în cadrul emisiunii DC Anima, unde ne oferă mai multe detalii.

Declinul speciilor 

“Deci, 7 din 10 animale au dispărut în ultimii 50 de ani doar, mi se pare incredibil acest lucru. Adică unde ne ducem în următorii 50 de ani?” a întrebat Tudor Tim Ionescu.

“Este un trend foarte periculos. Ori scăpăm noi de noi, ori scapă natura de noi. Nu se poate la infinit. Au existat extincții mult mai grave în istorie, natura și-a revenit. Dar, asta nu trebuie să fie o scuză pentru noi să continuăm să mergem pe calea pe care mergem. Există o grămadă de soluții pe care le putem implementa să reducem această pierdere de biodiversitate.” a explicat Dragoş Măntoiu.

Consecințele neglijării naturii 

“Pe de altă parte, oamenii care gândesc foarte economic și spun: «Pe mine nu mă interesează să mai salvez ursul cu lăbuță roz, eu vreau să-mi pun aici o vilă.» Există soluții și partea economică pe care tu pierzi, tocmai ce spuneam mai devreme, serviciile aduse de un animal înseamnă atât, foarte mulți ecologi se chinuie să monetizeze aceste servicii ecosistemice, pentru ca oamenii de rând înceapă să conștientizeze cam cât de mult pierdem noi din cauza faptului că nu avem grijă de natură.” a conchis acesta.