Infertilitatea este o provocare care afectează multe cupluri în încercarea lor de a concepe un copil. Deși adesea percepută ca o problemă predominant feminină, realitatea este că bărbații sunt la fel de susceptibili la probleme de fertilitate. Dr. Ciprian-Andrei Morariu ne oferă mai multe detalii despre acest subiect sensibil.

Cauzele infertilității masculine

“În principiu până acum, despre infertilitate s-a discutat mai mult pe factorul feminin și toată lumea a încercat pe femeie să o arate cu degetul. Un lucru care nu e neapărat normal și corect. Din păcate, s-a constatat o creștere destul de marcată a infertilității masculine. Astfel, încă proporția a ajuns să fie o treime, cu o treime cu o treime, însemnând că o treime din cauză de infertilitate sunt mixte, o treime feminine și o treime masculine.” a transmis Ciprian-Andrei Morariu.

Factori de risc și soluții

“Atunci, în dezbaterea sau în dialogul pe care îl avem cu pacientele legate de infertilitate, ar trebui implicat și factorul masculin, astfel încât ar trebui să ne gândim la factor masculin, la lucruri chiar simple. Un simplu varicocel. Câți bărbați nu merg la sală, ridică greutăți? Poate unii dintre ei utilizează steroizi ca să obțină masa musculară, un lucru care scade dramatic numărul de spermatozoizi de calitate. Găsim o explicație, lucruri simple pentru ce ni se întâmplă.” a explicat doctorul.

Importanța consultului medical

“La fel, avem și paciente care urmărind tot felul de sfaturi de pe internet, nu știu când ovulează și au contact în alte perioade în afară de perioada ovulației și se întreabă de ce nu se întâmplă. De aceea, prezența la medicul ginecolog asigură exact explicațiile necesare pentru a îmbunătăți șansa de a obține o sarcină.” a conchis acesta.