Psihologul Radu Leca a vorbit la emisiunea Părinți Prezenți de la DC News TV despre cazul unui copil obez care s-a refugiat, din depresie, în mâncare.

Rădăcina depresiei

„Luăm exemplul unui copil de mare sportiv. Se duce și este praf la sport. Acasă, stă cu croasantul în brațe, cu tubul de frișcă lângă. E obez. Și la un moment dat psihologul îl întreabă de ce este așa. Răspunde că asta înseamnă fericirea lui. Unde le-a văzut?

«L-am văzut pe tata că de fiecare dată înainte de competiții trebuia să vomite și să se înfometeze, îi era rău. Tata s-a îmbolnăvit de cancer și eu nu am mai putut să suport boala lui și m-am apucat să mănânc»”, a spus psihologul la DC News TV.

Cele două semne care nu trebuie ratate

„Deci trei traume spuse în două propoziții. Gândiți-vă bine, stimați părinți, la ceea ce faceți pentru copiii voștri, dar și la modul în care faceți aceste lucruri. Presiunea la care este supus un copil poate avea multiple simptome din exemplul dar, dar poate ascunde și un fenomen foarte complicat care se numește depresie mascată.

Când depresia este mascată eficient, are două semne pe care niciun specialist nu are voie să nu le recunoască: este arțăgos și este într-o stare permanentă de așteptare”, a conchis Radu Leca.