Expertul în conducere defensivă Titi Aur a dezbătut subiectul taximetrelor din România la emisiunea DC Conducem moderată de Florin Răvdan la DC News TV.
Mersul cu taxiul trebuie să fie o plăcere. În România e un risc
„Toate sondajele arată că foarte mulți utilizatori de transport preferă să nu folosească taxiul, ci orice altă firmă. Foarte mulți declară asta. Vine întrebarea firească: de ce? Din punctul meu de vedere, răspunsul este foarte simplu. Taximetriștii sunt o castă specială, au niște lideri de sindicat care-i duc pe drumul greșit, din punctul meu de vedere.
Ei nu vor să vadă, sunt orbiți sau nu pot să înțeleagă că sunt duși pe drumul greșit. Liderii sindicatelor urlă, fac scandal, cheamă taximetriștii în stradă, amenință partidele și guvernele că fac, că vin, că sunt o forță. Dar în loc să ia măsuri ca mersul cu taxiul să devină o plăcere, o bucurie”, a explicat Titi Aur la DC News TV.
Comparația cu Anglia
„Asta înseamnă în primul rând educație. Nu vreau să jignesc taximetriștii, dar nu poate să-mi zică cineva că dacă te urci într-un taxi din România seamănă cu un taxi din Anglia. În Anglia, ca să devii șofer de taxi, trebuie să faci trei ani de școală. Dacă vrei să te muți în alt oraș, trebuie să mai faci șase luni de specializare. Nu poți să mergi tu din București în Constanța sau din Galați în Timișoara brusc, doar că ai atestat și gata”, a adăugat el.
Instructorii care au rămas muți după o cursă de câțiva kilometri
„Trebuie să fii super politicos, bine îmbrăcat, curata mașină și să respecți exagerat de mult regulile de conducere defensivă. Cel care se transportă cu taxiul trebuie să fie în maximă siguranță. Ce se întâmplă la noi? Am făcut cursuri de specializare cu doi instructori din Anglia. Au luat un taxi din Otopeni ca să vadă Bucureștiul. Au venit a doua zi și au făcut scandal. Nu se poate așa ceva, cine instruiește taximetriștii la voi? Taximetristul mergea prin Otopeni cu 80-90 km/h, fuma în mașină, depășea”, a conchis expertul în conducere defensivă.