Amenințările cu violența sau cu autovătămarea apar frecvent în cazul persoanelor care încearcă să-și manipuleze partenerul. În cazul unui divorț, partenerul „psihopat” folosește multiple tehnici prin care să obțină avantaje și să-l scoată pe celălalt drept „nesănătos la cap”.

Discursul privind autovătămarea, reprodus de psihologul Radu Leca

În arsenalul de amenințări și monologuri toxice pe care le poate avea un partener în contextul divorțului intră și avertismentul privind un posibil suicid. Astfel, victima este indusă să creadă că orice ar părți abuzatorul său este din vina sa.

„Divorțezi de mine? Nu apuci să divorțezi. Diseară nu mă mai întorc acasă, diseară mă duc… De azi înainte nu mai vorbești cu mine, nu mai exist pentru tine. Dacă eu pățesc ceva, e vina ta. Dacă o să-mi fac rău, e din vina ta”, a fost discursul dat exemplu de Radu Leca în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV.

Amenințările nu vin în orice context

„Sunt atâtea zeci de cazuri pe care le-am văzut. Am înțeles din ele următorul element: Ei, organic vorbind, sunt sănătoși. Problema este la cap. E o vorbă românească, spune așa: «Peștele de la cap se împute».

El va începe să te amenințe de la orice, dar când vine vorba de autovătămare el o să-ți spună tot ce o să-și facă el din cauza ta, orice. Se gândește la cele mai rele și obscure lucruri și ți le spune. Nu ți le spune oricum”, a mai spus Leca.

Astfel, contează mult și modul prin care aceste persoane narcisice își împovărează partenerul cu amenințările privind automutilarea. De exemplu aceste lucruri ajung a fi spuse în fața copiilor sau în alte contexte în care vă puteți simți legat de mâni și nu puteți avea o reacție.