Participarea cetățenilor în procesul electoral este un barometru al sănătății unei democrații. Sociologul Alfred Bulai, alături de jurnalistul Val Vâlcu, dezbat subiectul alegerilor atât locale cât și europarlamentare, în cadrul emisiunii Nod în Papură de pe DC News TV.

Alegerile locale: O miza reală

“Ca dovadă că, de regulă, prezența cea mai mare uzual este la alegerile locale, pentru că lumea știe despre ce e vorba, îl vede pe primar în carne și oase câteodată. Știe ce a făcut, ce n-a făcut, adică are un sens, miza e mare, o miza reală pentru o mare parte din populație.” a transmis Alfred Bulai.

Alegerile europarlamentare: Departe de cetățeni

“La polul opus, sunt alegeri europarlamentare, unde știi că ăia câștigă mulți bani și pleacă la Bruxelles, nu-i mai vedem. Adică explică-mi și mie, dacă e foarte simplu. Gândește-te doar cât de complicat e să explici cuiva de ce e atât de important. Mai ales că, atenție, nu ne aducem aminte ca cineva din parlamentarii noștri să fi schimbat ceva prin Europa. Adică mamă știu ce au făcut, știi să zică, dar vezi ce bine că avem acolo, nici nu știm cine sunt.” a expus sociologul.