Medicul pediatru dr. Steluța Boroghină a vorbit despre modul în care putem remedia obiceiurile alimentare ale unui copil în cazul în care acesta cere doar pizza, cartofi prăjiți cu șnițel sau paste.

Acceptăm prima oară că noi suntem vinovați

„Ce ne facem cu acei copii care acceptă să mănânce doar cartofi prăjiți cu șnițel, paste sau pizza?”, a întrebat Loredana Iriciuc, moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți de la DC News TV.

„Acceptăm întâi că noi am făcut asta. Copilul nu poate fi așa dacă este sănătos. Există anumite patologii unde au preferințe exclusive doar pentru o anumită textură, o anumită culoare. Asta e cu totul altceva.

Pentru un copil sănătos înseamnă probabil că la diversificare nu s-a insistat suficient. Nu atunci, o zi, două. Diversificarea e completă undeva după vârsta de un an și chiar și atunci poți să mai introduci și să mai îmbogățești paleta lui alimentară”, a spus dr. Steluța Boroghină.

Obiceiurile alimentare se schimbă și odată cu vârsta

„L-am lăsat așa pentru că el a avut mai multă voință decât noi, poate că noi am fost mai slabi în fața copilului și am spus «facă-se voia ta». Nu e chiar așa, ei trebuie să știe că noi le dăm ceea ce este corect și le face bine. E adevărat că trebuie să le facă și plăcere, și atunci pot fi și copiii aceștia aduși pe drumul cel bun.

Bineînțeles că nu-i spui de mâine că nu mai are voie pizza, dar cumva putem face la schimb. Haide pe pizza aia să punem și niște legume dacă vrei totuși pizza. Măcar încerci. Să-i dăm și opțiunea de a alege. Când schimbă vârstele, când trec la un alt nivel școlar, ajung la after-school sau mănâncă cu alte persoane, atunci își pot schimba obiceiurile alimentare. E frecvent întâlnit, cel puțin la adolescență, un schimb fabulos”, a adăugat ea.