În anii ’90, piața românească a fost martora unei invazii de produse, un exemplu fiind copanele de pui congelate vândute la prețuri de nimic în magazinele alimentare. Sociologul Alfred Bulai povestește câteva din amintirile sale din acea perioadă, în cadrul emisiunii Nod în Papură de pe DC News TV.

Piața alimentară sub asediu

“Ce antreprenori erau în România în anii ’90… Ți-aduci aminte că se băgaseră peste tot la toate alimentarele copane de pui mari de tot. Aveau baxuri așa de vreo 50kg, că erau înghețate și dădeau ăia cu ciocanele prin ele, erau ieftine foc.
Și atunci mi-a explicat cineva care se ocupa cu importul ăsta, mi-a explicat că au fost niște băieți deștepți. Toate armatele din lume au rezerve de orice pentru cazuri speciale, și alea se schimbă, se aruncă la un anumit moment, după un număr de ani, 7-8-10 ani.
Țineau foarte mult, că erau la -70°, și cu o perioadă înainte, când nu mai sunt ok, cu șase luni, un an înainte, le vindeau în România. Dar ele erau… cum să zic. Vânzătorii luau bani, că ceilalți trebuiau să plătească ca să distrugă marfa. Nu-i așa simplu, nu poți să le arunci în mare.” a explicat sociologul.

Impactul Economic

“Și venea românache – probabil că și alții – și cumpărau pe zero bani. Era ceva insignifiant. Și de aia vindea pe prețuri foarte mici.
Evident, economia românească agricolă, asta cu pui, găini, s-a dus naibii. Îți dai seama, nu puteai să vinzi nimic, nu puteai să faci afaceri. Apropo, sănătoase n-or fi fost, adică eu le spuneam studenților: „Probabil că erați la grădiniță când a trăit puiul ăsta”, a adăugat Bulai.