Președintele Klaus Iohannis face anunțuri privind NATO marți, 12 martie 2024, la ora 17:00. Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat despre ce anunțuri poate fi vorba, în contextul confidențialității de care dă dovadă președintele în ultimul timp.

Secretomanie

„Cunoscând cu toții secretomania în care este înconjurat președintele Klaus Iohannis, mă aștept să facă o declarație despre rolul NATO în România, despre rolul României în NATO. Nu despre funcția domniei sale. Aceea, după cum știți, a fost făcută de către Ambasadorul României la Bruxelles, care a anunțat că Palatul Cotroceni va da o declarație vizând înscrierea cursa pentru secretariatul general al NATO.

Deci mă aștept mai degrabă să fie o declarație de genul celei pe care a făcut-o la Congresul PPE – o declarație corectă, dar care nu ține nici de foame, nici de sete”, a explicat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Nimic spectaculos

„Orice anunț în legătură cu NATO, când avem război la graniță, poate fi considerat important. Dar nu va fi spectaculos. Iar faptul că nu preia întrebări ne arată că nu vrea să fie chestionat în legătură cu funcția de secretar general al NATO. Bine ar fi să anunțe că și-a depus candidatura și că are și sprijinul a 20 de state, dar mă îndoiesc că ar face așa ceva”, a adăugat analistul.